Ouders van tegenwoordig...

Door fvdberg op zaterdag 21 oktober 2017 12:25 - Reacties (52)
Categorie: -, Views: 7.880

Woord vooraf:
Niet geschikt voor ouders van nu die hun kinderen klein houden, dit artikel kan hard aankomen!
Het artikel is buiten mijn mening ook echt op feiten gebaseerd, en om te voorkomen dat er in de discussie oorlog uit breekt 1 regel: Alles dient onderbouwd te zijn.

Zo nu van start

Vanmorgen was het weer eens zo ver, Er ging een opsporingsbericht met foto over de Facebook en de lokale app groepen heen dat zoonlief gisteren om 22.00 naar een feestje ging, en nog niet was thuisgekomen.

Als je hier iets over zegt als heb even geduld en wacht even af voor je begint te alarmeren beginnen de ouders weer te piepen dat je de kinderen wel kan vertrouwen maar de wereld niet.

Natuurlijk heb je het recht om bezorgd te zijn als je wakker wordt en je zoon nog niet thuis is, echter waarom moet gelijk alles en iedereen op de hoogte worden gesteld?

Ik snap wel waar het vandaan komt, maar dat betekend niet dat ik het er mee eens ben.
De oorzaak is de huidige trend sinds grofweg 2000 in opvoeden.

Kinderen van tegenwoordig worden compleet anders opgevoed als ik in de jaren 80/90.
Kinderen worden zo lang mogelijk klein gehouden en tot in den treure beschermd.

En ja ik heb praktijkvoorbeelden:

Wanneer een kind iets verkeerd doet en straf krijgt van de begeleider bij de scouting zijn de ouders in staat om het kind ondanks deze straf gewoon mee te nemen, want mijn kind doet zo iets niet. en in geval van corvee: mijn kind hoeft geen WC te boenen.

Let op: we hebben het hier over kinderen van 12 t/m 16 jaar! die worden vaak nog door de ouders gehaald en gebracht...

Als wij later thuis kwamen (wij werden niet gehaald/gebracht, wij hadden een fiets) en mijn ouders vroegen waarom we zo laat waren en we zeiden dat we straf gehad hadden dan was het enige wat ze er over zeiden dat we het dan wel verdiend zouden hebben. en als de reden ook hun echt te ver ging kregen we er thuis nogmaals straf bovenop.

Dit ging precies hetzelfde met school.

Vanaf een jaar of 16 mochten we stappen en vertrouwen moesten we verdienen.

In het begin kregen we tijden opgelegd, en hier hielden we ons aan, maar dit werd steeds ruimer tot het vertrouwen er was en er geen tijd meer was. Vaak gingen we pas naar huis als de zon op kwam.

Er waren 2 regels: 's avonds een vent, 's ochtend een vent, oftewel als er familiaire zaken op zondag gepland waren was het stappen geen excuus. hoe brak ook je ging gewoon mee of hielp gewoon mee.
En als je thuis kwam deed je dat zo stil mogelijk.

Hoe gaat dit nu?

Ouders hebben geen tijd meer om op te voeden, en laten dit aan anderen over, De school, de voetbal, de scouting,, Wanneer ze wel tijd hebben gaan ze in de overdrive, en alles wat kan worden bemoederd of bevaderd wordt dat ook.

Elke negatieve eigenschap wordt ontkent of weggepoetst met een positievere eigenschap, elk potentieel risico wordt uit de weg genomen. Het antwoord op slechte cijfers door slecht gedrag is bijles of een diagnose laten stellen als ADHD. en slechte cijfers door slecht presteren wordt ook genegeerd, bijvoorbeeld een tekening dieop school gemaakt en beoordeeld is. Deze wordt als een waar kunstwerk gezien in plaats van dat er positieve adviezen op komen zo als: ik zou er de volgende keer de lijnen wat strakker zetten of er wat meer kleur in brengen.

Met andere woorden: Kinderen zijn niets meer gewend, en hebben enkel aan de kromme verwachtingen van de ouders moeten voldoen (meer een ideaalbeeld als verwachting) Maar deze kinderen kunnen daardoor vervolgens niet aan de verwachtingen van de maatschappij waar ze in terecht zullen komen voldoen.

Wat je vervolgens ziet gebeuren is dat kinderen die zodra ze eindelijk onder het juk van hun ouders vandaan komen gewoon nog niet klaar zijn voor de echte wereld. Dit met allemaal problemen als gevolg, en daarnaast kunnen ze niet tegen kritiek, net als hun ouders dat ook niet kunnen.

En dat is ook bewezen: Er zijn nog nooit zo veel kinderen geweest met een diagnose. Maar ook zijn er zeer veel 20'ers die een burn out hebben, stress vertonen en/of bij de psychiator lopen. De kosten van de GGZ voor deze categorie zijn nog nooit zo hoog geweest.

Met andere woorden: De conclusie dat ouders de teugels moeten laten vieren, en dat hun kinderen niet klaar zijn voor de toekomst is gewoon terecht.

Mijn mening? Kinderen van nu zijn mietjes en ouders van nu ontkennen alles.

Kinderen worden klein gehouden tot na hun 18e, en het wangedrag buiten het zicht van de ouders wordt ontkent. In veel gevallen (gezonde ontwikkeling in mijn ogen) breken kinderen zelf los rond hun 16e, ze gaan zich er tegen verzetten. maar waar de ouders dat ook toe moeten laten gebeurt dat niet, nee als dat gebeurt schreeuwen de ouders moord en brand.

Help mijn kind is om 10.00 nog niet thuis! hij is om 22.00 weg gegaan gister avond

Als voorbeeld:

Af en toe pakten we de trein naar Amsterdam om 22:30, en gingen stappen.

Vervolgens hadden we met wat geluk de nachttrein van 06.00 naar Leiden, en daar dan wachten op de eerste bus die op zondag pas tegen 8 uur ging. Dus wachten we tot een uur of 7 de winkels open gingen. daar dronken we nog een bak koffie. Omdat we vanaf een centrale plek weg gingen moesten we vanaf die plek ook weer naar huis fietsen, of je kreeg bij iemand thuis nog wat drinken en een boterham aangeboden of wat dan ook.

maar ook in de stad, soms bleef je elders slapen en na het ontbijt ging je naar huis.

dus om 10.00 nog niet thuis zie ik echt niet als een issue.

En ja in die tijd konden we SMS en, en dat deden we niet eerder als dat zij dat deden. Daar dachten we niet aan. Tegenwoordig zitten ouders en kinderen de hele dag op de whatsapp. Welke vrijheid

Ouders van nu moeten hun grote waffel gewoon eens houden, niet alles afzwakken, de teugels losser durven doen en wat meer vertrouwen hebben.

En nog een voorbeeld van zaken in de media die ouders extreem angstig maken:

De moord/verkrachting op Anne Faber:

Als Anne daar niet gefietst had, dan had de dader de dochter van iemand anders verkracht/vermoord.

Met andere woorden: je moet de oplossing niet zoeken in een excuus als "ze fietste alleen" of "als ze een andere route had genomen..." De verkrachting/moord voorkom je er niet mee, enkel de persoon die verkracht/vermoord wordt.

Wil je dit kunnen voorkomen dan moet je het in de begeleiding van dat soort mafkezen zoeken. En ja dit soort zaken bespreken hoort bij de opvoeding. oftewel er lering uit trekken.

Maar er krampachtig op reageren als avondklokken instellen. extreem gaan controleren of extra zorgen gaan maken of maatregelen nemen... dat werkt enkel negatief voor alle partijen. zowel psychisch op dat moment als in de toekomst.

Nawoord:

Ouders die hun kinderen wel normaal opvoeden hoeven zich niet aangevallen te voelen.
Ouders die zich aangevallen voelen: Graag enkel reageren met onderbouwde reacties, Dit ter voorkoming van een oorlog in de comments.

Volgende: Internationaal betalen 02-'18 Internationaal betalen
Volgende: Belastingdienst - Leuker kunnen we het niet maken 03-'17 Belastingdienst - Leuker kunnen we het niet maken

Reacties


Door Tweakers user orf, zaterdag 21 oktober 2017 13:31

'De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe, heeft slechte manieren, heeft minachting voor alle gezag en heeft geen eerbied voor ouderdom. Jongeren praten als ze zouden moeten werken. Ze spreken hun ouders voortdurend tegen, kletsen in gezelschap, ze smakken bij het eten, slaan hun benen over elkaar en tiranniseren hun ouders.'
Socrates - 399 voor Christus

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 oktober 2017 13:31]


Door Tweakers user fvdberg, zaterdag 21 oktober 2017 13:41

Dat deze discussie van alle tijden is klopt of maar dit gaat niet over die tekst van een griekse filosoof uit +/- 500 voor of na christus. Het gaat hier over de ouders. Niet de kinderen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 oktober 2017 14:02]


Door Tweakers user orf, zaterdag 21 oktober 2017 13:45

Er is gewoon een ontzettende drang naar een maakbare samenleving. Criminaliteit is nog nooit zo laag geweest en toch is er een gevoel van onveiligheid. Er zijn minder doden in het verkeer dan ooit (al loopt het nu weer wat op door smartphone gebruik) en toch wordt er meer op veiligheid gelet. Het is iets van alle tijden, maar de norm verschuift per generatie. Als samenleving heb je nu eenmaal excessen. Als je die allemaal gaat proberen te voorkomen, neemt de leefbaarheid alleen maar af.

Door Tweakers user matroosoft, zaterdag 21 oktober 2017 13:53

orf schreef op zaterdag 21 oktober 2017 @ 13:31:
[...]


Socrates - 399 voor Christus
Dat die ontwikkeling zich toen ook voordeed wil niet gelijk zeggen dat het iets van alle tijden is en er nu dus geen andere ontwikkeling gaande is.

Door Tweakers user Praetextatus, zaterdag 21 oktober 2017 14:45

Amen. Klopt als even bus. En je bent zeker niet de enig die hierover zo denkt. Kijk dit eens over de millenials. https://youtu.be/2SPfF0JbFb8

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 oktober 2017 14:45]


Door Tweakers user RobinHood, zaterdag 21 oktober 2017 16:53

Wat hou ik toch van dit soort volledig ongefundeerde rants, want ze spreken zichzelf altijd tegen :Y)

"Kinderen van tegenwoordig worden compleet anders opgevoed als ik in de jaren 80/90" en een aantal alinea's later "Maar ook zijn er zeer veel 20'ers die een burn out hebben"

Vraagje: Mensen die nu vallen onder "twintigers", wanneer zijn die geboren en ten dele opgevoed? Juist, in de jaren 90, die zo geweldig waren volgens jou :X

En vervolgens wentel je alles af op de ouders die het oh zo verprutst hebben [maar gelukkig ben jij beter, natuurlijk]. Misschien is er nu wel veel meer bekend over hoe het komt dat sommige kinderen intelligent genoeg zijn, maar somehow heel slecht kunnen focussen? Ja, dat kan oa. door ADHD komen, dus wordt er meer opgelet, dus krijg je vanzelf ook meer kinderen met die diagnose.

Er voor uit durven komen dat je psychisch niet helemaal lekker in je vel zit wordt ook steeds normaler, en ook daar is veel meer aandacht voor, dus ja, dan krijg je ook meer mensen die bij de GGZ lopen.

Natuurlijk is deze tijd niet geweldig, ieder tijdvak zo zijn problemen, maar puur vanuit de psychologie bekeken is de huidige stijl van opvoeden, met compassie, veel gelijkwaardigheid, ruimte voor emoties en veel meer ruimte voor zelfontplooiing heel wat beter dan hoe men in "goeie ouwe tijd" omging met kinderen.

Het is mijn ogen veel meer de maatschappij die het probleem is dan de opvoeding van ouders. De ouders zijn niet heel veel softer geworden, de maatschappij is gewoon een stuk harder geworden. Maarja, de maatschappij, dat ben jij, en ook al was de oude opvoeding schijnbaar helemaal geweldig, 30+'ers met serieuze zelfkritiek kun je met een lampje zoeken ;) Het ligt nooit aan hun, want zij zijn geweldig! :O

Door Tweakers user Erwin537, zaterdag 21 oktober 2017 18:25

Het is vooral heel grappig dat je om onderbouwing vraagt, maar ik bij jou geen enkele vorm van onderbouwing zie. Een paar persoonlijke ervaringen met hoe jouw ouders bij jouw opvoeding met je omgingen. Sowieso negeer je compleet de geografische verschillen, het is wel even een ander verhaal of je in een grote stad of in een gehucht woont waar je een half uur moet fietsen voor je in de bewoonde wereld bent.

Ik ben geboren in 1990, maar ik heb dus echt niet die ervaring die jij had. Overigens had ik er ook geen interesse in om te gaan stappen, dus heb die noodzaak niet echt gehad.

Maar ik ben het zeker niet eens met je verhaal. Ja er is een groep kinderen die van alles beschermd worden en te horen krijgen dat ze alles mogen en kunnen. Maarja, dat is weer lekker generaliserend en gebeurd in elke generatie.

Er word ontzettend veel druk op jongeren gelegd dat ze plezier moeten maken, moeten leven in het nu en genieten. Ondertussen worden er zware eisen gesteld aan een opleiding, want MBO is te laag en is geen toekomst in. Misschien is de jeugd van tegenwoordig minder stress bestendig, maar ik denk dat er ook veel meer stress is. Her is alleen een beetje lastig meten.

Maar zoals meerdere keren is aangegeven heeft de oudere generatie altijd een probleem met de generaties die er na komen. Geen idee waarom en ik hoop dat ik dat een stuk minder zal hebben.

EDIT:
Sowieso wordt er tegenwoordig ontzettend veel geklaagd. Als ik verhalen hoor van wat mijn ouders, ooms en tantes uithaalden, dan kan dat nu totaal niet meer. Toen was dat 'kattenkwaad' nu staan daar takenstraffen en gevangenisstraffen tegenover. Als er kinderen nu buiten spelen worden ze weg gestuurd omdat ze teveel lawaai maken en auto's kapot maken met een voetbal.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 oktober 2017 18:29]


Door Tweakers user TenTimes, zaterdag 21 oktober 2017 19:07

Heb je al kinderen? Zonder die ervaring moet je zeker niet afgeven op wat ouders van nu doen.

Ik kan me enigzins wel vinden in wat je aangeeft maar ik denk wel dat je via de media alleen de slechtste voorbeelden hoort.

Door Tweakers user fvdberg, zaterdag 21 oktober 2017 19:47

Ik heb geen kinderen maar werk er wel mee. Waarom moet je kinderen hebben om een mening te hebben? Ook zo een typisch excuus van ouders.

Ik heb het over praktijkervaring.

En een milennial is geboren half jaren 90.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 oktober 2017 19:54]


Door Tweakers user TenTimes, zaterdag 21 oktober 2017 20:11

fvdberg schreef op zaterdag 21 oktober 2017 @ 19:47:
Ik heb geen kinderen maar werk er wel mee. Waarom moet je kinderen hebben om een mening te hebben? Ook zo een typisch excuus van ouders.

Ik heb het over praktijkervaring.

En een milennial is geboren half jaren 90.
Nou weet ik niet wat je voor praktijkervaring je hebt zonder zelf kinderen te hebben maar het is nog al een verschil om maar max 40 uur voor een kind te zorgen ten opzichte van volledig 24/7 opvoeding.

Ik zeg niet dat je geen mening mag hebben maar ik denk dat dit soms kort door de bocht kan zijn richting ouders.

Door Tweakers user fvdberg, zaterdag 21 oktober 2017 20:53

Wederom een excuus. Ga voor de grap maar eens praten met leerkrachten, personeel van de naschoolse opvang en leiding van de verenigingen. Dan zal je merken dat dat beeld overal hetzelfde is. Als je een kind tijdens ene zomerkamp hebt meegemaakt van dichtbij heb je een heel erg goed beeld.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 oktober 2017 20:59]


Door Tweakers user Erwin, zondag 22 oktober 2017 01:37

Je laat je kind toch ook niet straffen door "een begeleider van de scouting"? Wat denkt die flikker wel niet 😂.

Door Tweakers user Harm_H, zondag 22 oktober 2017 02:25

Met andere woorden: je moet de oplossing niet zoeken in een excuus als "ze fietste alleen" of "als ze een andere route had genomen..." De verkrachting/moord voorkom je er niet mee, enkel de persoon die verkracht/vermoord wordt.
Dit. Mindblown.

Zou je in alle magazines moeten plaatsen, want mensen weten niet hoe ze met deze situatie om moeten gaan. Onvoorkombaar, in principe, tenzij gestoorden minder rechten krijgen. Zwaarder straffen zit ook wel wat in.

Hoogstens leer je je eigen kind situaties die hij/zij niet vertrouwt te ontwijken. Weg te rennen/fietsen. Of te bevechten als het mis gaat. Controle heeft geen zin en werkt zelf averechts..
Erwin537 schreef op zaterdag 21 oktober 2017 @ 18:25:
Sowieso wordt er tegenwoordig ontzettend veel geklaagd. Als ik verhalen hoor van wat mijn ouders, ooms en tantes uithaalden, dan kan dat nu totaal niet meer. Toen was dat 'kattenkwaad' nu staan daar takenstraffen en gevangenisstraffen tegenover. Als er kinderen nu buiten spelen worden ze weg gestuurd omdat ze teveel lawaai maken en auto's kapot maken met een voetbal.
Ja klopt. Eerste keer in de geschiedenis dat er relatief zoveel oud volk rondloopt. Vooral de groep 45-65 die niet wil accepteren dat ze niets baanbrekends in hun leven hebben behaald. Hopelijk draait het bij als deze relatief grote groep in NL 65+ wordt en zich erbij neerlegt.

En ja, oud EN klagen zijn echt wel samenhangend!

Wat een opluchting opeens als ik met mensen van <30jaar spreek.

[Reactie gewijzigd op zondag 22 oktober 2017 02:27]


Door Tweakers user armageddon_2k1, zondag 22 oktober 2017 10:25

RobinHood schreef op zaterdag 21 oktober 2017 @ 16:53:
Maarja, de maatschappij, dat ben jij, en ook al was de oude opvoeding schijnbaar helemaal geweldig, 30+'ers met serieuze zelfkritiek kun je met een lampje zoeken ;) Het ligt nooit aan hun, want zij zijn geweldig! :O
Oh man... ik ben zelf 32 en probeer altijd een kritische houding aan te nemen en mezelf te verbeteren. Maar ik weet nooit zo goed wat ik met dit soort opmerkingen moet. Moet ik me schuldig voelen? Hoe kan ik hier op reageren?

Door Tweakers user 210667, zondag 22 oktober 2017 10:37

Ouders die hun kinderen wel normaal opvoeden hoeven zich niet aangevallen te voelen.

Definiëer normaal. Als de hele koegemeente het eens is over wat 'normaal' is kan je verder met dit blog en de inhoud. Nu gaat het dus echt nergens over.

Door Tweakers user Cartman!, zondag 22 oktober 2017 10:48

Ik heb de feiten een beetje gemist in je betoog, ik zie alleen een paar n=1 voorbeelden.

Door Tweakers user TD-er, zondag 22 oktober 2017 11:08

orf schreef op zaterdag 21 oktober 2017 @ 13:45:
Er is gewoon een ontzettende drang naar een maakbare samenleving. Criminaliteit is nog nooit zo laag geweest en toch is er een gevoel van onveiligheid. Er zijn minder doden in het verkeer dan ooit (al loopt het nu weer wat op door smartphone gebruik) en toch wordt er meer op veiligheid gelet. Het is iets van alle tijden, maar de norm verschuift per generatie. Als samenleving heb je nu eenmaal excessen. Als je die allemaal gaat proberen te voorkomen, neemt de leefbaarheid alleen maar af.
Ik denk dat het nu gevaarlijker lijkt, doordat je nu alle ellende van de hele wereld direct meekrijgt. Vroeger was het al heel wat als je binnen een week hoorde over iets wat 2 dorpen verder gebeurd was. De enige up-to-date berichten waren van de overbuurvrouw die de hele dag de politiescanner op had staan en dat probeerde je ook een beetje te vermijden.

Door Tweakers user Waarnemer, zondag 22 oktober 2017 16:56

Erwin schreef op zondag 22 oktober 2017 @ 01:37:
Je laat je kind toch ook niet straffen door "een begeleider van de scouting"? Wat denkt die flikker wel niet 😂.
Jawel, als die op de scouting loopt de klootzakken en te etteren mag dat best.

De typering van de begeleider als zijnde "flikker" bewijst de "probleemouder".

Door Tweakers user siteoptimo, zondag 22 oktober 2017 16:57

fvdberg schreef op zaterdag 21 oktober 2017 @ 19:47:
Ik heb geen kinderen maar werk er wel mee. Waarom moet je kinderen hebben om een mening te hebben? Ook zo een typisch excuus van ouders.

Ik heb het over praktijkervaring.

En een milennial is geboren half jaren 90.
Fout. Millennials (met dubbele L) zijn geboren tussen 1980 en 2000. Generaties worden gevormd door wat er tijdens hun tienerjaren gebeurt.

Verder trek je in je betoog nogal veel zaken krom en gebaseerd op je eigen leefwereld ipv op "feiten" en onderzoek. Doelgroep 1 zoals Cartman hierboven al aanhaalt. Het lijkt eerder als ranten dan een evenwichtige, voorzichtige benadering.

Zelf kinderen hebben maakt je ook meer matuur in deze discussie, dat is gewoon zo. Met kinderen werken is niet hetzelfde als kinderen hebben, tenzij je een sociaal wetenschapper bent en hier natuurlijk al langer onderzoek naar doet. :)

Heb je feiten die je stellingen ondersteunen? Over dat kinderen nu langer klein gehouden worden? Over dat het anders is voor kinderen vanaf "pakweg 2000"?

Update: het is ranten/trollen, gezien mijn volgende comments gecensureerd/verwijderd werden. Iemand niet akkoord met je mening? Dan "ruim je wel even de reacties op omdat er teveel op de man gespeeld werd of offtopic gegaan werd". Dat is geen opruimen maar censuur.

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 oktober 2017 10:10]


Door Tweakers user TenTimes, zondag 22 oktober 2017 17:14

siteoptimo schreef op zondag 22 oktober 2017 @ 16:57:
[...]

Fout. Millennials (met dubbele L) zijn geboren tussen 1980 en 2000. Generaties worden gevormd door wat er tijdens hun tienerjaren gebeurt.

Verder trek je in je betoog nogal veel zaken krom en gebaseerd op je eigen leefwereld ipv op "feiten" en onderzoek. Doelgroep 1 zoals Cartman hierboven al aanhaalt. Het lijkt eerder als ranten dan een evenwichtige, voorzichtige benadering.

Zelf kinderen hebben maakt je ook meer matuur in deze discussie, dat is gewoon zo. Met kinderen werken is niet hetzelfde als kinderen hebben, tenzij je een sociaal wetenschapper bent en hier natuurlijk al langer onderzoek naar doet. :)

Heb je feiten die je stellingen ondersteunen? Over dat kinderen nu langer klein gehouden worden? Over dat het anders is voor kinderen vanaf "pakweg 2000"?
Amen. Helemaal mee eens.

Door Tweakers user fvdberg, zondag 22 oktober 2017 17:52

zullen we het dan in plaats van over millennials hebben over iedereen die geboren is na 1995? Ik ben met je eens dat millennials geen goede aanduiding is, wat onderzoek toont aan dat die groep te groot is.

De generatie die nooit met MS Dos heeft gewerkt, de term BBS niet kent anders als het merk sportvelgen in Need for Speed, en internet zonder inbellen gewend is? De generatie die de gehele dag in de smartphone verstopt zit en elk dingetje wat er gebeurt op Facebook zet?

Het deel over zelf kinderen hebben ben ik totaal niet met je eens en nee, het stuk is echt geen rant, het is gebaseerd op jarenlange ervaring. waar inderdaad een mening uit voort komt die keer op keer bevestigd wordt.

Laatst nog een gevalletje Moeders fietst met een kind van school naar huis en het kind rijdt uiterst links op het fietspad (30 KM weg met van die plantenbakken en een rode fietsstrook op de rijbaan, geen doorgaande weg, die ligt er 50 meter hemelsbreed vanaf. maar meer een soort weg die de zijstraten met woonerven verbind) en moeders rijdt daar schuin achter zowat tegen de middenstreep van de weg aan. buiten de plantenbakken. Daarmee hindert ze de auto's

Nadat ze door meerdere mensen is aangesproken, of naar haar getoeterd is omdat ze het verkeer op houdt (zat letterlijk 300 meter file achter) is haar reactie nadat iemand haar er op aan sprak was haar reactie in eerste instantie bemoei je er niet mee, daar nam de persoon die haar aansprak natuurlijk geen genoegen mee, en vervolgens was het "ja maar ik fiets hier met kinderen"

Buiten dat het aantal kinderen er maar 1 was van een jaar of 11 is het geen excuus.

Die kinderen horen met die leeftijd de basisregels gewoon te weten en al behoorlijk zelfstandig te zijn in het verkeer. met die leeftijd reden we alleen naar school. en ja wij staken ook drukke wegen over.

Feit is dat ze haar kinderen aan had moeten spreken op het feit dat de plek op de weg rechts is. Maar nee deze moeder moet het weer om draaien. Wij moeten maar rekening met haar houden omdat ze met een kind fiets. Als ze rechts zou rijden had ze gelijk gehad.

maar zelfs dan, normaal rijdt moeders achter de kinderen. en dan inderdaad een tikje links, zeg maar 3/4e meter uit de kant zodat ze nog langs die bloembakken kan.

Nu beantwoord het enkel het vraagstuk zijn ouders van nu goede ouders met het antwoord Nee, want ze zoekt excuses voor het hinderlijke gedrag van haarzelf en haar kinderen.

als ze eerlijk was had ze haar excuses aangeboden en aangegeven dat ze er de volgende keer op zou letten.

[Reactie gewijzigd op zondag 22 oktober 2017 17:53]


Door Tweakers user Erwin, zondag 22 oktober 2017 22:20

Waarnemer schreef op zondag 22 oktober 2017 @ 16:56:
[...]


Jawel, als die op de scouting loopt de klootzakken en te etteren mag dat best.

De typering van de begeleider als zijnde "flikker" bewijst de "probleemouder".
Het was ook sarcastisch bedoeld ;) . Als in, als zoiets gebeurt dat ouders gelijk het hoofd van de trainer/begeleider/leider op een stok in de voortuin willen zien want hun prinsje doet zoiets toch niet :'( ;) .

Door Tweakers user fvdberg, zondag 22 oktober 2017 23:14

Waarnemer schreef op zondag 22 oktober 2017 @ 16:56:
[...]


Jawel, als die op de scouting loopt de klootzakken en te etteren mag dat best.

De typering van de begeleider als zijnde "flikker" bewijst de "probleemouder".
Inderdaad, daarom liet ik die reactie bewust al staan. Vond het een typisch voorbeeld.

I.v.m. op de man spelen heb ik een aantal reacties verwijderd. Zie het niet persoonlijk.

Door Tweakers user Erwin, maandag 23 oktober 2017 00:55

fvdberg schreef op zondag 22 oktober 2017 @ 23:14:
[...]

Inderdaad, daarom liet ik die reactie bewust al staan. Vond het een typisch voorbeeld.

I.v.m. op de man spelen heb ik een aantal reacties verwijderd. Zie het niet persoonlijk.
Lees dan ook even mijn bovenstaande reactie ;-)

Door Tweakers user ppassie, maandag 23 oktober 2017 07:30

Wat een onzin.... Jij scheert alle ouders over 1 kam. Enig fundament ontbreekt in jouw betoog.
Onderbouw dit eens?
"...Het antwoord op slechte cijfers door slecht gedrag is bijles of een diagnose laten stellen als ADHD...."
ADHD werd vroeger niet gediagnosticeerd omdat de kennis er niet was. In 1900 gingen procentueel gezien ook veel minder mensen dood aan kanker. Diagnose middelen waren beperkter.


Elke generatie denkt dat hij/zij zelf goede opvoeding en scholing heeft gehad en dat het nu allemaal verslechterd is.

Door Tweakers user Chief, maandag 23 oktober 2017 09:22

fvdberg schreef op zaterdag 21 oktober 2017 @ 19:47:
Ik heb geen kinderen maar werk er wel mee. Waarom moet je kinderen hebben om een mening te hebben? Ook zo een typisch excuus van ouders.

Ik heb het over praktijkervaring.
Excuse me? Omdat je met kinderen werkt weet je hoe het is om ouder te zijn? Nee, einde van de dag gaan de kinderen weer naar huis naar HUN ouders. Dan kan jij lekker naar huis en doen waar je zin in hebt.

Heb je wel eens nagedacht hoe anders het is om nu ouder te zijn ipv 20 jaar geleden? Even een paar voorbeelden:

* Je krijgt als ouder bakken informatie over je heen die ook nog eens elkaar tegenspreken. Baby mag niet op buik slapen, baby mag niet op rug slapen, neen, baby moet op buik slapen!
* Vrouwen worden gestimuleerd om tot de arbeidsmarkt toe te treden. Gevolg is meer tweeverdieners en dus meer kroost naar KDV en dus ook minder (maar niet perse slechter) aandacht voor de kroost.
* Als je je kind niet kon vinden dan kon je rondbellen en als laatste redmiddel naar de politie. Beiden hebben een hogere drempel dan een appje sturen in een Whatsapp groep waar tegenwoordig iedere ouder deel aan lijkt te nemen

Dat laatste voorbeeld is weer zo'n typische n=1 voorbeeld. Dat voorbeeld wat jij gebruikt gaat veel meer om die persoon, niet om haar als ouder. Vergis je niet, de hele maatschappij is zich rap aan het individualiseren waarom het alleen gaat om "ik". Jou rant, zo zie ik het namelijk, is daar dan weer een n=1 voorbeeld van.

Door Tweakers user fvdberg, maandag 23 oktober 2017 09:44

En wederom een grote bak excuses. Laat me raden je bent zeker een ouder.
Vroeger waren er ook honderden zo niet duizenden meningen over wat wel en niet goed was. Planken vol in de bibliotheek.

En een kdv is leuk maar wie opvoeden serieus neemt lost dat anders op.
Een dag of 2 per week is top en juist goed voor de ontwikkeling. Die overige 3 dagen kan je prima verdelen. Je moet alleen wel willen.
Alleen onze maatschappij is er niet meer op ingesteld zou dan het excuus worden. Onzin. De maatschappij die maken we met ons allen.

Verder de groepen waar we er over hebben zijn lokale alert groepen en geen ouders onderling. Die drempel ligt hoger als bellen.

En als jij de tekst leest en denkt dat het enkel om mijn eigen gevoel gaat? Nee ik vind het gewoon zielig voor die kinderen en onze maatschappij. Dat individualiseren zouden we eens van af moeten. En heb eerste wat daarbij nodig is, dat is het bespreekbaar maken. En niet zo al de ouders met een grote bak excuses. Denk nou eens normaal in het belang van je kind. Carrière maken is niet in belang van je kind. Nogmaals. Het is geen rant. Het is een spiegel, en als jij het als een rant op vat zegt dat meer over jou.

[Reactie gewijzigd op maandag 23 oktober 2017 09:51]


Door Tweakers user Chief, maandag 23 oktober 2017 10:58

fvdberg schreef op maandag 23 oktober 2017 @ 09:44:
En wederom een grote bak excuses. Laat me raden je bent zeker een ouder.
Ja, ik ben een ouder maar dat is geen "excuus" voor mijn vorige post. Wat ik noem zijn oorzaken want vrijwel alle ontwikkelingen kan je zien als oorzaak --> gevolg.
Vroeger waren er ook honderden zo niet duizenden meningen over wat wel en niet goed was
Die meningen waren nog nooit zo makkelijk te vinden als nu door het internet. Zoveel internet fora, waaronder die van Tweakers, bestonden niet. Meningen van andere ouders verkreeg je door praatjes als je je kinderen ging ophalen of bij de sportclub. Dat zijn tientallen, heel misschien hondertallen maar zeker niet in de aantallen die we nu op fora zien of als reacties op Facebook, Twitter en een willekeurige andere social media[quote]
En een kdv is leuk maar wie opvoeden serieus neemt lost dat anders op.
Een dag of 2 per week is top en juist goed voor de ontwikkeling. Die overige 3 dagen kan je prima verdelen. Je moet alleen wel willen.
Niet iedereen heeft de luxe om een opa/oma in te schakelen of part-time te gaan werken om die andere drie dagen anders in te vullen. Een keuze om voltijd huisvader danwel huismoeder te zijn is niet makkelijk. Toen ik nog op de basisschool zat bleef geen ENKEL kind over in de pauze of na school simpelweg omdat vrijwel geen moeder werkte. Dat was de norm. Dat was wat men "normaal" vond. Nu kijken ze mijn vrouw vreemd aan als ze zegt dat ze niet werkt om op de kinderen te passen want een niet-werkende vrouw, dat is niet meer de "norm" blijkbaar.
Kijk eens alleen al naar de ontwikkeling in de vervolgopleiding, zie bijvoorbeeld hier: https://www.cbs.nl/nl-nl/...en-volgen-hoger-onderwijs
Expliciet wordt de groei in vrouwelijke deelnemers in het VO genoemd. Dat kan je zien als een van de oorzaken waarom er steeds minder vrouwen gaan werken. Ik kan mij namelijk heel goed voorstellen dat als je eenmaal een vervolgopleiding hebt gedaan dat je er ook wat mee wilt doen ipv alleen maar thuis te blijven. Of dit goed is voor de kinderen is een vraag waar ik geen gefundeerde mening over heb maar jij dus wel blijkbaar, zonder gefundeerde onderzoek.
Alleen onze maatschappij is er niet meer op ingesteld zou dan het excuus worden. Onzin. De maatschappij die maken we met ons allen.
Absoluut waar dat wij met z'n allen de maatschappij vormen! Wil je de maatschappij een draai laten maken dan moet je met onderbouwde argumenten komen en niet alleen vanuit je eigen ervaring/omgeving spreken wat geen weerspiegeling hoeft te zijn van de maatschappij.
Verder de groepen waar we er over hebben zijn lokale alert groepen en geen ouders onderling. Die drempel ligt hoger als bellen.
Ik had uit je tekst niet begrepen dat het om alert-groepen ging maar mijn stelling blijft overeind: een berichtje in de alert-groep gooien is nog altijd minder hoogdrempelig dan alle kennissen/ouders bellen danwel naar de politie te gaan.
En als jij de tekst leest en denkt dat het enkel om mijn eigen gevoel gaat? Nee ik vind het gewoon zielig voor die kinderen en onze maatschappij. Dat individualiseren zouden we eens van af moeten. En heb eerste wat daarbij nodig is, dat is het bespreekbaar maken. En niet zo al de ouders met een grote bak excuses. Denk nou eens normaal in het belang van je kind. Carrière maken is niet in belang van je kind. Nogmaals. Het is geen rant. Het is een spiegel, en als jij het als een rant op vat zegt dat meer over jou.
Op deze manier is geen discussie mogelijk. Iedere afwijkende mening wordt door jou onder "excuses" geveegd. Als jij straks vader wordt en dan kiest om part-time te gaan werken of zelfs voltijd huisvader te worden dan moet je dat vooral doen en misschien is dat inderdaad beter voor de opvoeding van de kinderen. Thuisblijven voor je kinderen is echter != aan opvoeden van je kinderen!

Door Tweakers user maurice_l, maandag 23 oktober 2017 11:11

fvdberg schreef op maandag 23 oktober 2017 @ 09:44:
En wederom een grote bak excuses. Laat me raden je bent zeker een ouder.

Het is geen rant. Het is een spiegel, en als jij het als een rant op vat zegt dat meer over jou.
Wat een zure reactie op een onderbouwde reactie. Uit ervaring (3 kiddo's) weet ik dat je mening verandert zodra je zelf kinderen hebt. Ik ergerde me vroeger ook kapot aan bepaald kindergedrag. Nu ik er zelf 7 dagen per week mee te maken hebt is het een stuk minder zwart-wit.

School, werk en vrije tijd zien er heel anders uit dan in mijn jeugd en kan je simpelweg niet vergelijken met je eigen jeugd.

Ik ben ook geen fan van een "mietjes" opvoeding. Een goed voorbeeld is een collega die zijn leven heeft ingericht voor het gemak van zijn kinderen. Die haalt en brengt zijn kinderen dagelijks naar allerlei bestemmingen en zijn gehele weekend staat in het teken van de sporten van zijn kinderen.

In mijn omgeving probeert bijna iedereen zijn kind liefdevol maar streng op te voeden. En let daarbij ook op normen en waarden. Niet anders dan vroeger maar misschien valt het nu meer op als dit niet gebeurt.

[Reactie gewijzigd op maandag 23 oktober 2017 11:13]


Door Tweakers user fvdberg, maandag 23 oktober 2017 11:30

ik denk inderdaad dat het meer opvalt als vroeger. Maar dat komt vooral doordat ouders en de maatschappij het allemaal maar goedpraten want ja het zijn kinderden...

En ik denk ook dat het carrière maken er bij hoort, hier zijn de huizenprijzen vrij hoog, dus ook de lasten. Ik kan de kar financieel gezien gelukkig in mijn eentje trekken, maar er zijn er velen die dat niet kunnen.

Een euro of 1100 (netto) enkel aan huur/hypotheek/gemeente/gas/water/licht/verzekeringen ben je hier in de omgeving wel kwijt voor een eensgezinswoning.

Met een starters salaris op jonge leeftijd kinderen is financieel gewoon geen realistische optie, of je komt in een flatje 3 hoog achter te wonen. Niets mis mee, maar ik wil wel een tuin kunnen bieden aan mijn kinderen.

En hoe graag we al kinderen gewild hadden. Voor ons begint het nu pas realistisch gezien haalbaar te worden zonder hulp in te hoeven kopen of in te hoeven schakelen. Ik geef het zelf nog zo'n 2 jaar maximaal.

Echter vraag ik me ook af hoe die jonge gezinnen alle kosten op kunnen vangen zo als die kinderopvang, is niet goedkoop, elke keer als ik de tarieven zie schrik ik me kapot. Daar tegenover heeft zelfs een part time baan extra netto niet heel veel effect onder de streep.

en dan zou ik er dus voor kiezen om inderdaad degene die het minste inkomen heeft te laten stoppen met werken.

Inderdaad heel ouderwets gezien vanuit het huidige tijdsbeeld, maar ik weet zeker dat mijn beeld niet veranderd.

Door Tweakers user cadsite, maandag 23 oktober 2017 11:33

Het enige wat ik mis in jouw verhaal is het geslacht en leeftijd van jouw kinderen.
Of las ik erover?

http://www.pb-hbs.nl/25%20Evenementen/Zeilweken/de%20Vries/de%20Vries%2065%20&%2066_0002.jpg

Door Tweakers user fvdberg, maandag 23 oktober 2017 12:03

daar heb je overheen gelezen, wij hebben nog geen kinderen, maar met nu en 2-3 jaar waarschijnlijk wel. Mooie foto van een BM onder zeil :)

Door Tweakers user naftebakje, maandag 23 oktober 2017 12:33

Ik zie een totaal niet onderbouwde rant die het foute gedrag van enkelingen veralgemeend naar allen.
Bij mezelf maar ook bij mijn omgeving zie ik dat het grote merendeel wil dan zoon/dochter flink is, zich goed gedraagd, regels volgt. Een enkeling gebruikt zelfs nog lijfstraf ("opvoedkundige tik", ben ik absoluut tegen), bij nagenoeg iedereen is de hoek goed gekend en heeft het gewenste effect.

De link naar jaren 80/90 zie ik ook niet zo goed, om een voorbeeld (niet te veralgemenen ;-) ) te geven: mijn schoonmoeder heeft mijn vrouw opgevoed jaren 80/90, en heeft er enorm veel moeite mee als we onze zoon in de hoek zetten, vind dat niet kunnen.

Misschien omdat ik Belg ben, en zijn het in Nederland allemaal marginalen? Of is de blogger van dienst goed voorzien van oogkleppen, of is hij door werk of omgeving voorzien van een totaal verschoven beeld van de maatschappij? Of is het net ik die toevallig in een omgeving zit met uitzonderlijk goeie ouders, die binnen hun mogelijkheden en beperkingen echt hun best doen (wat meer kan je verwachten)?

Door Tweakers user redfox314, maandag 23 oktober 2017 15:37

fvdberg schreef op maandag 23 oktober 2017 @ 11:30:
ik denk inderdaad dat het meer opvalt als vroeger. Maar dat komt vooral doordat ouders en de maatschappij het allemaal maar goedpraten want ja het zijn kinderden...

En ik denk ook dat het carrière maken er bij hoort, hier zijn de huizenprijzen vrij hoog, dus ook de lasten. Ik kan de kar financieel gezien gelukkig in mijn eentje trekken, maar er zijn er velen die dat niet kunnen.

Een euro of 1100 (netto) enkel aan huur/hypotheek/gemeente/gas/water/licht/verzekeringen ben je hier in de omgeving wel kwijt voor een eensgezinswoning.

Met een starters salaris op jonge leeftijd kinderen is financieel gewoon geen realistische optie, of je komt in een flatje 3 hoog achter te wonen. Niets mis mee, maar ik wil wel een tuin kunnen bieden aan mijn kinderen.

En hoe graag we al kinderen gewild hadden. Voor ons begint het nu pas realistisch gezien haalbaar te worden zonder hulp in te hoeven kopen of in te hoeven schakelen. Ik geef het zelf nog zo'n 2 jaar maximaal.

Echter vraag ik me ook af hoe die jonge gezinnen alle kosten op kunnen vangen zo als die kinderopvang, is niet goedkoop, elke keer als ik de tarieven zie schrik ik me kapot. Daar tegenover heeft zelfs een part time baan extra netto niet heel veel effect onder de streep.

en dan zou ik er dus voor kiezen om inderdaad degene die het minste inkomen heeft te laten stoppen met werken.

Inderdaad heel ouderwets gezien vanuit het huidige tijdsbeeld, maar ik weet zeker dat mijn beeld niet veranderd.
Als je je kapot schrikt van de prijzen van kinderdagverblijven maar toch denkt part time te kunnen gaan werken zie ik toch enige contradictie. Of is het je partner die dan maar part time moet gaan werken?

Door Tweakers user Jelle Brolnir, maandag 23 oktober 2017 16:00

Tja, ik ben 27 en liep ook bij de ggz. Liefdevolle moeder labiele vader. Bij mij ging alles achter gesloten deuren met vrije losse teugels zoals je beschreef. Hoge verwachtingen en voor niks een excuus. Raad is wie depressief werd. Kind zijn van ouders met ouders die de oorlog meegemaakt hebben is ook geen feest. Dat gezegd hebbende, 16 jarigen van nu zijn kut.

Door Tweakers user 3raser, dinsdag 24 oktober 2017 12:00

fvdberg schreef op maandag 23 oktober 2017 @ 11:30:
Met een starters salaris op jonge leeftijd kinderen is financieel gewoon geen realistische optie, of je komt in een flatje 3 hoog achter te wonen. Niets mis mee, maar ik wil wel een tuin kunnen bieden aan mijn kinderen.
Denk je dat vroeger alle kinderen een tuin hadden? Je zegt zelf dat opvoeden niet gebeurt in een KDV maar je weet blijkbaar heel goed waar het probleem zit. Dat is namelijk exact de reden waarom je zelf nog geen vader bent. Maar je wilt wel graag oordelen over hen die al wel ouder zijn. Misschien moet je je niet zo laten opfokken door die paar ouders die niet weten wat opvoeden inhoud. Want (zoals jij niet wilt zien) doen de meeste ouders hun uiterste best en lukt dit vaak ook prima.
fvdberg schreef op maandag 23 oktober 2017 @ 11:30:
En hoe graag we al kinderen gewild hadden. Voor ons begint het nu pas realistisch gezien haalbaar te worden zonder hulp in te hoeven kopen of in te hoeven schakelen. Ik geef het zelf nog zo'n 2 jaar maximaal.
Nog zo'n mooi voorbeeld van ouders van nu. Je wilt wel kinderen maar je wilt er niets op inleveren. Totaal verschillend met de ouders van 20/30 jaar geleden. En zeg nou zelf, waarom wachten? Omdat je dan geen dure TV kunt kopen of een dikke auto kan rijden? Je kan natuurlijk ook gewoon je levensstandaard een beetje bijstellen. Dan kan je vrouw keurig thuis op de kinderen passen en hoeft het financieel geen enkel probleem te zijn.
fvdberg schreef op maandag 23 oktober 2017 @ 11:30:
Echter vraag ik me ook af hoe die jonge gezinnen alle kosten op kunnen vangen zo als die kinderopvang, is niet goedkoop, elke keer als ik de tarieven zie schrik ik me kapot. Daar tegenover heeft zelfs een part time baan extra netto niet heel veel effect onder de streep.
Toeslagen zijn een groot goed voor ouders met beperkte inkomsten. Verder doen die mensen het gewoon met minder. Maar dat is nogal een lastig begrip voor de ouders van nu.

Ik ben het eens met de mensen die zeggen dat je alleen maar rant zonder onderbouwing. Ik snap dat het lastig is, maar misschien moet je de andere kant van het verhaal eens iets beter belichten. Bekijk het eens vanuit een ander perspectief. Begin eens aan kinderen dan zul je zien dat veel van je meningen veranderen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 oktober 2017 12:01]


Door Tweakers user fvdberg, dinsdag 24 oktober 2017 12:19

De zin "toeslagen zijn een groot goed voor ouders met beperkte inkomsten" lijkt me de moeite om even te berekenen,

Ik maak gebruik van https://www.kion.nl/rekenhulp

En we gaan rekenen voor naschoolse opvang voor 2 kinderen,
5 dagen per week flexibel, 48 weken per jaar

Beide ouders werken volledig, 1 van de 2 max 36 uur.

bij een jaarinkomen van 33.000:
Jouw netto opvangkosten per maand bij KION
truus
€ 206,-(€ 743 bruto - € 537 kinderopvangtoeslag)
wim
€ 167,-(€ 743 bruto - € 576 kinderopvangtoeslag)
hier vang je inderdaad bizar veel toeslag voor T.o.v. de bruto kosten.
laten we wel wezen, in dit geval wordt er 1113 aan toeslag uitgekeerd. en je moet dus nog 373 euro bijbetalen.

Dit haalt inderdaad elke onderbouwbare beredenering weg om 1 van de 2 te laten stoppen met werken. maar het onderbouwd vervolgens wel het beeld dat ouders niet zelf de kinderen op voeden, en ter compensatie in het weekend in een overdrive gaan. immers dit is de enige tijd die ze daadwerkelijk beschikbaar hebben voor de opvoeding.

Ik vind dit een erg slechte ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 oktober 2017 13:22]


Door Tweakers user 3raser, dinsdag 24 oktober 2017 12:36

fvdberg schreef op dinsdag 24 oktober 2017 @ 12:19:
met andere woorden de overheid stimuleert het "dumpen" van je kinderen bij de opvang wel degelijk en bevestigd de punten dat ouders geen tijd meer hebben om hun kinderen fatsoenlijk op te voeden, Ik vind dit een erg slechte ontwikkeling
Jij hebt ook geen tijd voor het opvoeden van je kinderen omdat je te druk bent met geld verdienen. Het verschil zit hem blijkbaar in ouders die ervoor kiezen om op jongere leeftijd kinderen te krijgen tegen de ouders die eerst hun financiële leven voltooid willen hebben voordat ze er überhaupt over nadenken. En welke van die twee is dan precies slecht volgens jou? Er is ook een middenweg, maar daar reageer je dan weer niet op. Typisch voor ouders van nu die hun levensstandaard zo hoog mogelijk willen houden. En dan klagen over verwende kinderen (die teveel beschermd worden) en ouders die niet kunnen opvoeden.

Door Tweakers user fvdberg, dinsdag 24 oktober 2017 12:57

nee, een kind opvoeden mag nooit gaan om levensstandaarden zo hoog mogelijk te houden.
Opvoeden van kinderen bestaat voornamelijk uit het feit dat kinderen een wel overwogen besluit moeten zijn, Dat moet omdat je je kinderen als je enig plichtsbesef hebt gewoon een goede opvoeding moet kunnen bieden. Daar hoort tijd bij die je kan besteden aan de opvoeding van je kinderen.

En laten we eerlijk zijn, een goede opvoeding bestaat niet uit het kind 5 dagen per week dumpen op de naschoolse opvang. hoe financieel aantrekkelijk dat ook blijkt te zijn.

Op dat moment zijn je kinderen geen weloverwogen besluit.

Met 2 inkomens heb je meer te besteden in dit geval, maar je ziet je kinderen enkel tijdens het avondeten en in het weekend. en ja in die tijd zullen de kinderen inderdaad meer verwend en beschermd worden, wel de lusten. en niet de lasten.

Noem je dat een hogere levensstandaard? ik noem dat pure armoede.

Als ouder moet je er voor je kinderen kunnen zijn ongeacht financiën. En dat is waarom ik die toeslagen een hele slechte ontwikkeling vindt.

Dergelijk hoge toeslagen zouden enkel toegekend moeten worden voor 1 ouder gezinnen, daar waar de opvang eigenlijk voor bedoeld is.

in plaats van zo als nu dat ze op het minst aantal uren dat een ouder werkt en het gezamelijke verzamel inkomen gebaseerd zijn.. hoe minder uren hoe minder geld, en echt wel tot een flink gezamenlijk verzamel inkomen blijvend toeslagen hoog.

Laten we die uren norm houden, maar dat verzamelinkomen terug brengen naar max 30.000 icm eigen huis of 36.000 icm huurhuis, dan is het niet meer interessant om een 2e inkomen te hebben voor meer als zeg 16 uur in de week.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 oktober 2017 10:57]


Door Tweakers user fvdberg, dinsdag 24 oktober 2017 13:36

3raser schreef op dinsdag 24 oktober 2017 @ 12:36:
[...]

Jij hebt ook geen tijd voor het opvoeden van je kinderen omdat je te druk bent met geld verdienen.
Ik heb dat wel,

Ik zorg er voor dat mijn werkzaamheden die 100 procent aandacht nodig hebben in het schema van mijn vriendin die ochtend en avond diensten draait past. Op die manier is altijd 1 van ons 2 beschikbaar. om het kind op te voeden. Hierdoor hebben wij geen kinderopvang nodig.

Echter hebben wij geen recht daardoor op al die toeslagen. en dat levert ons slechts een voordeel in netto kosten van driehonderd nogwat euro per maand op.

Dat terwijl het niet kiezen voor kinderopvang ons veel meer als die 300 nogwat euro kost. immers wij betalen wel mee aan de toeslagen voor de opvang van jou kinderen, wat jou letterlijk dik 1100 euro per maand scheelt

en die 1100 is wat je als een hogere levensstandaard zou moeten bestempelen.

Met andere woorden: zonder die toeslag had jij netto 1400 per maand op moeten hoesten voor de opvang van die 2 kinderen terwijl je netto misschien 1800 extra per maand binnen krijgt als het redelijke banen betreffen. ga jij je uit de naad werken voor 400 euro netto extra? met een veel hoger verzamelinkomen als gevolg? oftewel je houdt er onder de streep nog minder als de helft van over.

Wat had dan je keuze geweest? Ik mag hopen dat je vrouw dan toch wel thuis bleef.

onze levensstandaard is enkel hoger omdat we beide ook daadwerkelijk tijd beschikbaar hebben om te besteden aan de opvoeding van onze kinderen. en ja dat maakt ons rijk. En dat is iets wat wij niet van de overheid kado hebben gekregen.

het gaat echter wel ten koste van de tijd die we met elkaar hebben, maar dat moeten we er maar voor over hebben, dat is onze investering in de opvoeding van de kinderen.

En dikke tv?

Ik heb een inmiddels dik 8 jaar oude Full HD 42 inch Panasonic tv en die staat er tot hij stuk gaat. op dit moment heeft die 62.50 per jaar gekost.

en als het beestje nog 4 jaar mee gaat wat ik wel verwacht zit ie op 40 euro per jaar. Dat noem ik nou niet echt een dikke tv

Dure auto?

Nee ook uit die droom moet ik je halen. Ik zie absoluut niet wat daar de toegevoegde waarde van is, als het maar veilig is en van a naar b komt liefst rond de 19 cent per km, In die berekening past geen nieuwe auto.

qua uitgaves zijn wij berekenend, Dure vakanties doen we niet. Als we op vakantie gaan boeken we of zelf, of via een organisatie als dat goedkoper uit pakt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 oktober 2017 14:17]


Door Tweakers user fvdberg, dinsdag 24 oktober 2017 20:15

onderbouwen betekend niet automatisch dat er bronnen aangevoerd hoeven te worden. Eigen ervaring is een prima onderbouwing.

En over bronnen: Wie googled kan genoeg vinden. ook is er in de media voldoende aandacht aan besteed.

Maar zullen we het eens omdraaien?

kom voor de verandering eens met een onderbouwde reactie die niet mijn gelijk aan toont, tot nu toe is die er niet geweest. In tegendeel, Deze bevestigen het beeld enkel,

En natuurlijk leiden de goeden in dit geval onder het beeld wat de kwaden scheppen. Maar dat is met alles wat met eigen ervaring, en berichten in de media/samenleving is onderbouwd.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 oktober 2017 20:19]


Door Tweakers user Iruk1981, dinsdag 24 oktober 2017 23:14

Beste meneer v.d. Berg,

Dank voor uw stuk. Ik heb uw N=1 verhaal onderbouwd met uw mening met veel plezier gelezen. Ik heb zelfs nog een aantal reacties gelezen, want uw stuk lokt zeker reacties uit.

Zo ook mijn reactie. Mijn Reactie is niet om je aan te vallen, meer om te stoken. Ik zal mijn N=1 verhaal te vertellen. Daarbij onderbouw ik mijn verhaal vooral met mijn meningen. Doe er mee wat je wil.

Ik kan je mening over ouders zeker begrijpen, maar ik ben het niet met je eens dat het eens. De symptomen die beschrijft zijn niet alleen van deze generatie, die zijn er altijd wel geweest en zullen er ook altijd blijven. Alleen de middelen die dit soort ouders ter beschikking heeft worden anders. Daarbij mogen ouders best bezorgd zijn om hun kind en iedereen toont dat anders.

Ik ben ook opgegroeid in de jaren 80/90, wellicht kan je aan mijn username afleiden wanneer dat ongeveer was. Ik ben opgegroeid in het groene hart vlakbij Leiden. In deze periode ben ik compleet anders opgevoed dan mijn ouders in de jaren 50/60. Dat is maar goed ook, want de tijd en techniek gaat vooruit. Zo ben ik opgegroeid met kleuren tv, VHS, fotocamera's, fax, Telekids, inbelverbindingen, internet, e-mail, mobiele telefoon, (happy) hardcore. Stel je voor dat ik het nog steeds had moeten doen met een houtentrein, een hoepel, buizenradio en Hilversum 1. Dan had ik toch flink gepest geweest op school.

Pesten dat deden we op school (helaas) maar graag, want je wilde wel stoer overkomen en "erbij" horen. Er waren altijd wel kinderen die op school straf kregen, maar daarna door papa of mama helemaal gepamperd werden. Die gingen de school/ scouting/ sport wel even vertellen dat hun kind zulk soort dingen niet deed. Wie dachten ze wel dat ze waren daar op school/ scouting/ of whatever vereniging. Dit waren dan ook gewoon papa's en mama's die hun kind zelf na schooltijd kwamen ophalen, deze kinderen gingen echt niet naar de BSO.

Later zat ik op het VBO (juist zonder de M, het heeft bestaan). Daar heb ik ook zat jongens en meisjes gezien die bijzonder weinig respect voor de leraren hadden (bedreigingen en intimidatie was niet raar). Werden deze jongens en meisjes door hun ouders/verzorgers op hun gedrag aangesproken? welnee. Stond het op Facebook of Whatsapp? nee, natuurlijk niet, want dat bestond nog niet en toch wist de hele school het.

Dan het uitgaan, dat was fietsen. later nog met iemand meerijden of openbaar vervoer. Werden we gevolgd door onze ouders? nee natuurlijk niet, hoe moesten ze dat doen? Velen van ons hadden geen mobiele telefoon. We wisten ons thuisnummer uit ons hoofd, zodat we in nood altijd konden bellen.

Na het uitgaan kreeg ik tenminste flink op mijn lazer als ik laat thuis was ofals ik compleet bezopen was of whatever. Dit lijk mij volstrekt normaal en is een teken van bezorgdheid en dat ze om je geven. Als we whatsapp hadden gehad, dan hadden ze echt wel ge-appt, lijkt me vrij logisch van ouders die om hun kinderen geven.

Ik had ook vrienden die kregen nooit gelazer met hun ouders als ze laat thuis waren. Natuurlijk moesten ze er op tijd uit, maar toch kon ik toen niet begrepen waarom ze geen gelazer kregen. was dat desinteresse van die ouders of wilden die niet weten of horen dat hun zoon/dochter toch niet zo'n engeltje was? of is het gewoon een andere manier van opvoeden?

Inmiddels ben ik getrouwd heb ik een kind. Ik moet toegeven dat ik en mijn vrouw waarschijnlijk behoren bij door jou gehate groep ouders. Wij werken allebei vijf dagen per week en minimaal 40 uur in die week. Daarbij zijn we ook nog weleens op reis voor het werk. Wij zijn beide hoog opgeleid en geen thuiszitters. We hebben allebei wel wat van de wereld gezien (mooi kanten maar ook diep en diep trieste zaken), maar toch willen we graag een kind. Wij hebben juist allebei gekozen om 5 dagen door te blijven werken. Misschien is het egoïstisch, maar als 1 of allebei meer thuis zou moeten zitten wordt de persoon die thuis zit zeer ongelukkig. Een kind wordt echt niet gelukkig van ongelukkige ouders. En we doen het zeker niet voor het geld, doordat we wel allebei werken vallen we buiten een hoop toeslagen en mogen we een hoop zelf betalen. een maand kinderopvang kost bijna een maand salaris. Door omstandigheden huren we een appartement, maar wij mogen geen goedkope huurwoning,

Doordat ik nu een ouder ben kom ik ook veel in aanraking met mensen die voor hun werk veel met kinderen omgaan. Bijvoorbeeld op de kinderopvang, basisscholen (ja we zijn al opzoek naar een basisschool), ziekenhuis, consultatie bureau, etc. Helaas heb ik (even over 1 kam scheren) geen hoge dunk van deze mensen. Misschien komt het doordat ik zelf hoog opgeleid ben en wel wat van de verschillende culturen op deze aardkloot heb gezien. Maar misschien komt het ook wel door deze "experts" zelf. Ze pretenderen het allemaal beter te weten, maar helaas zijn ze het zelden met elkaar eens.

Doet mijn kind weleens iets fout? jazeker en gelukkig maar! hij zal er ook zeker straf voor krijgen. Toch zullen we hem, in de tijd we met elkaar door brengen, laten merken dat we van hem houden en meegeven dat papa en mama altijd voor hem klaar staan. maar hij moet natuurlijk wel eerst zelf zijn best doen.

Door Tweakers user fvdberg, dinsdag 24 oktober 2017 23:19

bedankt voor je visie Iruk1981, hier kunnen anderen een voorbeeld aan nemen. ik kom zelf ook uit de pre vmbo tijd, en nee ik haat niet per definitie alle ouders die hun kinderen 40 uur naar de opvang doen, echter haat ik ouders die tegen de leiding in gaan van de sportclub of school waar hun kind op zit.

bijvoorbeeld als geconstateerd wordt dat een kind andere kinderen pest, dat wegwuiven met een opmerking als dat geloof ik niet, mijn kind doet dat niet.

of als het kind een corvee taak krijgt het kind doodleuk mee nemen, want hun kind hoeft niet af te wassen of te vegen. Wat maakt hun kind belangrijker als andere kinderen? de andere kinderen staan ook gewoon op dat corvee rooster.

Net als de inschrijfbriefjes voor kamp, moet je eens kijken wat kinderen die voor het eerst mee gaan allemaal niet lustten.. Dat heeft echt niets met niet lusten te maken.

als je daar allemaal rekening mee moet houden... dan eet je een week lang elke dag alleen tomatensoep.

in de praktijk eten die kinderen gelukkig wel gewoon wat de pot schaft, want als ze zien dat andere kinderen het wel eten... maar thuis is het blijkbaar compleet anders. best vreemd, want ook thuis was het vroeger niet lustten er niet bij, je at wat de pot schaft

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 oktober 2017 23:30]


Door Tweakers user fvdberg, woensdag 25 oktober 2017 10:52

Ok, een hele boel reacties verwijderd ivm op de persoon spelen, mekkeren over spelfouten, enz enz.. Spelfouten boeien me niet. ga lekker elders de gramar nazi uithangen.

En vervolgens zeggen dat de blog een mening is,

Ja elk stuk wat geschreven wordt is een mening van de auteur, en dat betekend niet dat de blog fout is. Het is mijn blog en ik schrijf op mijn blog waar ik over wil schrijven. kan je daar niet mee om gaan? Niet mijn probleem, je hoeft het niet te lezen, en je hoeft niet te reageren.

Maar deze blog is vooral een spiegel.

Nogmaals de goeden leiden onder de kwaden.

Als 10% van de kinderen zulke ouders hebben bepalen deze ouders het beeld. Dit is hetzelfde als met andere zaken in de maatschappij.

Neem bijvoorbeeld "Nederlanders met een migratie achtergrond". Dat hier een negatief beeld over is zegt niets over alle mensen in deze categorie, ook hier verpesten de slechte het voor de goede. In mijn kringen zitten zelfs goede tussen degene die door hun verleden als slecht door de maatschappij bestempeld worden.

Om deze reden staat er een Disclaimer zowel voor als na het artikel.
Woord vooraf:
Niet geschikt voor ouders van nu die hun kinderen klein houden, dit artikel kan hard aankomen!
Het artikel is buiten mijn mening ook echt op feiten gebaseerd, en om te voorkomen dat er in de discussie oorlog uit breekt 1 regel: Alles dient onderbouwd te zijn.
Een onderbouwing kan ook een persoonlijke ervaring of mening zijn. Er hoeven om iets te onderbouwen echt geen bronnen worden aangevoerd.

In dit geval is beschrijven waarom je dit vind zonder op de persoon te spelen meer als voldoende.

en nu weer on topic.

Door Tweakers user HetGezegde, woensdag 25 oktober 2017 12:01

Kwam dit filmpje onlangs op Dumpert tegen. Wel van toepassing:
http://www.dumpert.nl/med...b/hart_onder_de_riem.html


Door Tweakers user fvdberg, woensdag 25 oktober 2017 14:17

Reactie verwijderd, nogmaals op de man spelen wordt niet getolereerd.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 25 oktober 2017 14:46

Ik lees veel veronderstellingen "hoe gaat het nu"... alsof het er overal op dezelfde manier aan toe gaat.

Alsof alles vroeger beter was etc etc... hetzelfde dat men 10 jaar geleden en 20 jaar geleden ook steeds herhaalde... en 30 jaar geleden en 100 jaar geleden, yadieyadieyadie

Komt erop neer dat je dat niet kan veralgemenen ook al voel je in je eigen situatie misschien terecht dat je dat wel kan.

Onderbouwen? ja dat kan: ik ben van '82 en val perfect binnen de categorie waarvan je beweert dat kinderen toen totaal anders opgevoed werden dan nu.

Ik kan zowat alles in je post weerleggen ondanks het feit dat ik in 1990 8 jaar was en volop in de opvoedingsfase zat.

Waarom is dat: weet ik niet 100%, waren mijn ouders dan een uitzondering? bijlange niet.
Feit dat ik het geluk heb gehad geen starre ouders te hebben "als je straf kreeg van de meester zal die daar wel een goeie reden voor gehad hebben en krijg je nog extra straf van ons" maar ouders die -jawel, toen al- luisterden naar de a en de b- kant van het verhaal. En dat is dus inclusief ons verhaal (m'n zus en ik) en nogal vaak ging het om starre opvoedingsvisies idd. van leerkrachten die met de liniaal nog op de vingers mepten, ook toen nog. En ja, mijn ouders waren modern genoeg om hiertegen te zijn... En maar goed ook.

Zodoende geef ik mijn eigen dochter een gelijkaardige opvoeding als ik zelf heb gekregen en ik denk dat dat logisch is, ik denk dat dat overal is... monkey see, monkey do.
Mijn kind heeft de kans om haar verhaal te doen wanneer ze gestraft wordt op school, om aan mij en m'n vrouw zonder angst voor straf uit te leggen hoe, en waarom. En als ik vind dat ze in de fout is, zal dat duidelijk gemaakt worden (niet door archaïsche straffen en al zeker niet door rammel) maar als ik vind dat ze onterecht werd gestraft zal dit eveneens duidelijk gemaakt worden aan de "uitvoerende macht" daar op school. Geldt ook voor jeugdbeweging etc.

Zijn wij (m'n zus en ik) open-minded opgevoed? ja.
Kennen wij discipline, regels en grenzen? ook ja.
Hebben wij geleerd om voor onszelf op te komen, ook tegenover autoritaire (over)macht? jawel...

Zowel m'n zus als ik kregen al vrij vroeg, vrij veel vrijheid: mochten alleen thuis blijven zonder oppas wanneer ouders een weekje weg waren, toch werd het huis geen rotzooi. Mochten allebei al op vrij vroege leeftijd uitgaan zonder uur en -toch raar he- daar werd geen misbruik van gemaakt want, hoewel m'n zus meestal later thuis was dan ik, was dat steeds in treffelijke staat en zonder verhalen waarvoor m'n ouders zich ooit moesten schamen. Zelf was ik meestal zelfs al vrij snel (2u,3u) terug thuis, "uitgaan" zei me niet zoveel, ging iets drinken met vrienden en 's zomers frisbeeën in het stadspark en als ik moe werd ging ik -met de fiets(!)- terug naar huis. (en dat was op 15km. fietsafstand van ons huis op het platteland for your information.)

We hebben beiden onze school goed beëindigd, niet in de jeugdinstelling geraakt, we zijn geen hippies geworden die lak aan alles hebben en -in het geval van mijn zus- werden meerdere doctoraten behaald, iets zegt me dat die moderne en open opvoeding toch vruchten heeft afgeworpen.

Werden we tot in den treure beschermd? hah, laat me niet lachen, ook hier: opvoeding is een balans vinden tussen autoriteit en empathie. Niet iedereen vindt die balans en dat heeft in veel gevallen met z'n eigen opvoeding te maken.

"kinderen zijn niks meer gewend" "kinderen van nu zijn mietjes" "ouders ontkennen alles" wat voor gigantische clichés zijn dat nu weer... het is niet omdat jij dat in jouw situatie meemaakt, ziet, hoort, leest, whatever, dat dat gemeengoed is. Zoiets kan je toch niet veralgemenen want het hangt van opvoeding af en zoals ik al zei, niet iedereen wordt op dezelfde manier opgevoed.

Natuurlijk heeft de tijdsgeest invloed op opvoeding, gelukkig maar, of de roe stond nu nog letterlijk naast de kachel, te wachten op onzacht contact met de kinderrug wanneer dat rotjong z'n erwten niet wil opeten. Gelukkig is de tijd veranderd en heeft het kind over het algemeen meer inspraak gekregen maar om van daaruit alle ouders over dezelfde kam te scheren dat ze hun kindjes in een glazen kastje opsluiten en altijd en overal gelijk geven is nogal wat vooringenomen.

I-for one- kan je in ieder geval al melden dat mijn dochter heus niet altijd en overal gelijk krijgt of overbeschermd wordt maar ja... Ik kan hier natuurlijk beweren wat ik wil.

En ja, je voorbeelden, wat dan nog? Ik kan ook voorbeelden geven om m'n punt te maken en ik kan er ook geven om jouw punt te maken dus wat wil dat zeggen?

Zo, ik mag hopen dat ik m'n betoog toch voldoende onderbouwd heb. :)

Door Tweakers user fvdberg, woensdag 25 oktober 2017 14:56

absoluut voldoende onderbouwd!

Maar ik wil wel nogmaals aangeven dat het beeld bepaald en misschien versterkt wordt door wat je in je eigen omgeving en media ziet en hoort. ik zeg ook nergens dat alle ouders het niet goed doen. er zijn er altijd die het wel goed doen.

Alleen het is zo als bij alles: de goede worden afgerekend op het gene dat de slechte doen. Dat valt op en blijft hangen, het goede minder.

Ik wil je wel wijzen op dit filmpje: http://www.dumpert.nl/med...b/hart_onder_de_riem.html

Die man verwoord het probleem exact, en ga maar eens praten met onderwijzers, vrijwilligers, begeleiders en anderen die met kinderen werken.. die geven deze man ook gewoon gelijk terwijl hij feitelijk niets anders zegt als ik.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 25 oktober 2017 15:09

...dat de media ouders onnodig angstig maakt (eigenlijk mensen over het algemeen) kan ik je dan weer wel in volgen... Het is aan mensen (en ouders) om niet naïef genoeg te zijn om daar steeds in mee te gaan... Maar ook dit valt alweer moeilijk te veralgemenen want niet iedereen is naïef, desondanks zijn er véél mensen op de aarde dus bijgevolg véél ouders en uiteraard véél naïeve ouders, spijtig dat alle anderen dan maar op dezelfde hoop gegooid worden.

Maar ook hier is het alweer een kwestie van balans vinden... een balans tussen je kind op eigen benen laten staan en niet overbeschermend te zijn.

Je zegt op het einde "ouders die hun kind normaal opvoeden hoeven zich niet aangevallen te voelen"

Dus jij kan zeggen wat "normaal opvoeden" is? en geldt dat overal, in alle culturen, of in alle gezinnen van 1 tot 8 of misschien wel meer kinderen? Wat met gehandicapte kinderen, wat is "normaal" voor hen en hun ouders?

Ach... ik voel me niet aangevallen maar ik heb het wel moeilijk met het algemene karakter van je blogpost... het doet me denken aan ouwe knarren die steeds klagen dat alles vroeger beter was... maar wel van de generatie waren dat opvoeding met de broeksriem als "normaal" zag...

Ik doe m'n best om dingetjes te vinden waarmee ik het eens kan zijn en gelukkig zijn die er ook wel... overbescherming is voor niks goed, akkoord dat het vaak (te vaak) gebeurt... Maar wie zegt dat dat vroeger ook niet het geval was? Wie zegt dat men in de jaren '50 ook al niet kloeg dat ouders te week werden voor hun koters en dat het "in hun tijd" toch zoveel beter was?

Door Tweakers user fvdberg, woensdag 25 oktober 2017 15:46

normaal is inderdaad een moeilijk begrip, wat is normaal..

Opvoeding met de broeksriem is dat inderdaad niet, net als zonder eten naar bed sturen, Er zijn voldoende andere manieren als aanspreken, even afzonderen, een taakje geven,,of een corrigerende tik als uiterste.

Maar dat beschrijft enkel het corrigerende deel.
En er zijn nog zo veel meer delen die belangrijk zijn in de opvoeding.

Dat allemaal uitschrijven is me nu even te veel moeite, maar misschien is het leuk om daar later een gezamenlijke visie van te maken.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 oktober 2017 15:46]


Door Tweakers user YourMom, woensdag 25 oktober 2017 15:46

fvdberg schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 14:56:

Maar ik wil wel nogmaals aangeven dat het beeld bepaald en misschien versterkt wordt door wat je in je eigen omgeving en media ziet en hoort. ik zeg ook nergens dat alle ouders het niet goed doen. er zijn er altijd die het wel goed doen.

Alleen het is zo als bij alles: de goede worden afgerekend op het gene dat de slechte doen. Dat valt op en blijft hangen, het goede minder.

Ik wil je wel wijzen op dit filmpje: http://www.dumpert.nl/med...b/hart_onder_de_riem.html

Die man verwoord het probleem exact, en ga maar eens praten met onderwijzers, vrijwilligers, begeleiders en anderen die met kinderen werken.. die geven deze man ook gewoon gelijk terwijl hij feitelijk niets anders zegt als ik.
Daar kan ik me al meer in vinden idd...

En al zeker in wat je zegt over hoe sterk de invloed van omgeving en media is en hoe het een feit is dat het slechte steeds blijft hangen -en/of de media haalt- en het goede veel minder, zeker en vast.

En dat filmpje is een mooi (maar spijtig genoeg afgelezen, had het liever spontaan gezien maar dit doet natuurlijk niks af aan de inhoud) betoog waarin zeker enkele terechte punten worden aangekaart... maar tegelijkertijd ook alweer nogal veralgemenend... misschien onbedoeld maar toch.

Dat kinderen/jongeren mondiger zijn geworden kan ik alleen maar toejuichen, waarmee ik niet wil zeggen dat ze onbeleefd en ongemanierd mogen zijn, dat is helemaal iets anders en in dat geval zijn consequenties in de vorm van tuchtmaatregelen op z'n plaats, verder vind ik persoonlijk dat het niet de taak is van scholen om kinderen op te voeden, slechts om hen te onderwijzen maar ik besef heel goed dat het net dààr schort in veel huishoudens, dat maar wat ouders geen, of een slechte opvoeding geven en dat dit zorgt voor k*tgedrag op shool, dat begrijp ik en ik heb ook een paar voorbeelden hiervan gezien.
Maar ik heb toch een aversie voor het idee dat jarenlang, en vaak nu nog de basis van veel opvoedingen vormde/vormt, met name dat autoriteit per definitie gelijk heeft.

Noem het gerust rebels maar als je aan je kinderen bij voorbaat laat weten/voelen dat -om het even wàt hun verhaal ook is- ze sowieso ongelijk hebben indien ze straf hebben gekregen of wat dan ook van een autoritaire macht bvb. op school en ze er dan nog wat straf of zelfs rammel bij krijgen gewoon omdat "het wel terecht zal zijn" zonder hun kant van het verhaal ook maar te willen horen mja, dat is een goeie manier om voor emotionele tijdbommen te zorgen die geleerd hebben om hun bekommernissen op te kroppen en te onderdrukken tot het vat overloopt.

Communiceren is de sleutel tot een succesvolle opvoeding als je't mij vraagt. En ja, een kind heeft ook autoriteit nodig, maar geen absolute... En discipline, en begrip, bescherming maar ook vrijheid en grenzen. Evenwicht.

En ik ben er zeker van dat ik zelf als vader ook nog wel wat te leren heb op dat gebied, ben zeker niet pretentieus genoeg om te beweren dat ik het doe zoals het moet... Als ik vergelijk met m'n vrouw merk ik soms wel dat m'n eigen opvoeding me soms parten speelt: zij is strenger dan ik en soms is dat zeker en vast nodig... In dat opzicht ben ik best tevreden dat we elkaar daar aanvullen, zij heeft wél een strenge opvoeding gekend. Het zorgt uiteindelijk voor... evenwicht.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.