Minister van ICT – Juist nu

Door fvdberg op vrijdag 14 oktober 2016 15:47 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 5.628

Overheid en ICT, op de een of andere manier wil het maar niet lukken.

Dat de rijksoverheid een deel van haar ICT-projecten niet op orde heeft, waardoor onnodig belastinggeld wordt verspild, is een feit.

Momenteel is het falen bij de belastingdienst in de media en wordt besproken in de 2e kamer.

In een eerder Parlementair onderzoek uit 2015 naar ICT-projecten bij de overheid lag de vinger al op de zere plek: https://www.tweedekamer.n...rapport_tcm181-239826.pdf

"De rijksoverheid heeft haar ICT-projecten vaak niet in de hand voor wat betreft de kosten, de tijd of zelfs het eindresultaat", is de harde conclusie in het rapport.
"Niemand weet hoeveel de Nederlandse overheden aan ICT uitgeven. Daarom ook weet niemand hoeveel geld gemoeid is met mislukkingen."

De ICT projecten hebben te hoge ambities wat ze onnodig groot en complex maken. Dit in combinatie met slecht toezicht, verkeerd plannen en vooral de verkeerde mensen en partijen dragen niet bij aan deze farce.

We hebben meerdere casussen inmiddels, ik zal er een aantal noemen:

1. UWV/Werk.nl

De website werk.nl van het UWV zit vol fouten, functioneert geregeld niet en aangeboden vacatures zijn vaak verlopen of niet geschikt.

Dit is al sinds 2012 bekend: "Het is een blamage voor het UWV en het is een blamage voor het ministerie van Sociale Zaken", betoogt Kamerlid Paul Ulenbelt. "Ik zeg: jongens, slopen, nieuwbouw."

Een expert op het gebied van vacaturesites, Mark Drees, welke destijds door RTL geraadpleegd is vindt eveneens dat werk.nl opnieuw zou moeten worden opgebouwd.
Marc Drees noemt de site als vacaturesite en database met cv's een “draak”.

De problemen met de site kosten volgens RTL miljoenen euro's. Het UWV heeft dit bedrag niet bevestigd. Er is sinds 2012 echter functioneel niets veranderd aan Werk.nl, Het is nog steeds een draak die er met regelmaat uit ligt i.v.m. onzichtbaar onderhoud, of onbereikbaar is i.v.m. technische problemen.

Bijvoorbeeld aan het begin en einde van de maand tijdens de topdrukte wanneer iedereen die uitkeringsgerechtigd is via het UWV probeert in te loggen in zijn/haar dossier om de nieuwe berichten te lezen met eventuele nieuwe taken die ze uit moeten voeren. Met andere woorden: de achterliggende infrastructuur is niet berekend op de uiteindelijke doelgroep.

2. De belastingdienst

Een hele recente :
“Een vermomd ICT-probleem bij de belastingdienst.”
https://www.computable.nl...s-een-tweede-weekers.html

“Staatssecretaris Wiebes van de Belastingdienst heeft zomaar vijfhonderd miljoen euro door het putje gespoeld en krijgt deze week daarover de Kamer over zich heen. Maar wat lijkt op een hr-faal heeft alles te maken met ict en met verkeerde vrienden.”

“Dit heeft betrekking op een grote reorganisatie en vernieuwingsoperatie onder leiding van Staatssecretaris Wiebes, de zogenaamde Investeringsagenda. De hele operatie is begroot op 1,1 miljard euro en bijna de helft van dat bedrag, vijfhonderd miljoen euro, is Wiebes letterlijk door de handen geglipt.”

“In een notendop: de Belastingdienst moet ook op personeel gebied ingrijpend vernieuwen en dus moeten er vijfduizend+ mensen uit. De vrijwillig-vertrek-regeling die daarin voorziet heeft geleid tot een veel grotere exodus van mensen dan voorzien ook mensen die Wiebes hard nodig heeft voor de aanstaande grote sprong voorwaarts”

Een paar quotes:

“To achieve this de Belastingdienst has developed a high level target operating model with five building blocks:
(1) Improve customer interaction,
(2) Establish information-driven oversight,
(3) Develop systematic management information
(4) Enhance use of data and analytic capabilities and
(5) Revamp legacy IT-Systems.
These building blocks touch all functions within the organization with strong interdependencies. It will therefore be crucial that the change programme […] is truly holistic.
[…] cost of investment of EUR ca. 1.1 BN over five years.
A key part of the business case is a net reduction in staff of 3,500 over three years, or 16.7% of the current 21,000 workforce. […] Managing this net reduction will require close management attention.”

Iedereen had van te voren kunnen weten dat dit gedoemd was om te falen, 5000 incapabele mensen er uit, en daar 1500 High Potentials voor terug aannemen is niet iets wat je zo zonder een goed management zou kunnen doen

Dit is ook terug te lezen in het computable artikel hierover:

“Zelfs als je hier vijf à zeven jaar voor neemt is wat Wiebes wil een Herculische opgave met een hoog ict verander karakter. Centraal daarbij staat een totaal nieuw, modern dienstverlenings- en controle paradigma dat zich vertaalt in een kolossaal ict-programma: herontwerp, (ver)nieuwbouw, gegevensmigratie van zo ongeveer alle systemen. Het wegsaneren van een kwart van de formatie is daarbij cruciaal maar moet onderdeel zijn van een doordacht plan en goed worden getimed.”

Er zijn nog vele projecten te noemen, zo veel dat ik me er op dit moment niet aan wil wagen, maar wees vrij om ze in de comments te noemen.

Het wordt tijd voor een nieuw ministerie die verantwoordelijk is voor alle ICT gerelateerde zaken voor de gehele overheid. Uiteraard met een eindverantwoordelijke oftewel een Minister van ICT, Een minister die budgetten vast stelt en volledig op de hoogte is van alle projecten,

Alleen zo kan je zorgen dan de systemen voor een realistische prijs op niveau blijven. Kritisch kijken wat je uitbesteed, welke risico's aanvaardbaar zijn maar ook vooral wat je samen voegt. 2 afdelingen bij verschillende ministeries die hetzelfde werk doen kunnen samen gevoegd worden en gestroomlijnd worden.

Dit moet ook naar beneden door getrokken worden oftewel naar de provincies en gemeentes. Als je alleen het Dossier Amsterdam pakt sla je al steil achterover van de bedragen die er mee gemoed zijn.

Er moet zo snel mogelijk eenheid, uniformiteit en duidelijkheid komen. Op naar de toekomst.

JA! Wij willen een minister van ICT en een ministerie die toeziet op de prijs/kwaliteit van de dienstverlening en in grijpt waar nodig!

Volgende: No-Reply 12-'16 No-Reply
Volgende: Recruiters:  Hoe benader je een IT-er 07-'16 Recruiters: Hoe benader je een IT-er

Reacties


Door Tweakers user himlims_, vrijdag 14 oktober 2016 16:00

wordt (ict) leverancier aan de overheid, en je hoeft nooooooooit meer te werken

Door Tweakers user xleeuwx, vrijdag 14 oktober 2016 16:58

Het grootste probleem is dat niet iemand uit de werkvloer daar op die positie gaat zitten en wordt het iemand die net weet hoe ze mailbox werkt.

Door Tweakers user fvdberg, vrijdag 14 oktober 2016 19:08

Klopt, en daarom neem ik graag die functie op me.

ok zo werkt het niet, eerst moet je in een partij komen welke zetels toegewezen krijgt en dan moet die functie je nog gegund worden.

oftewel een echte IT er zal nooit op zo'n functie komen. Helaas, want ik meen wel dat ik graag minister van ICT zou willen zijn.

Door Tweakers user Luxicon, vrijdag 14 oktober 2016 22:04

Ik heb ook weleens gehoord dat ICT'ers bij de overheid een prima plan hebben voor goede software (om die ellendige te vervangen), maar het niet doorgevoerd kan worden, omdat een stel hoge ambtenaren er geen zin in hebben, omdat 'het werkt'.

Door Tweakers user Gomez12, zaterdag 15 oktober 2016 01:44

Luxicon schreef op vrijdag 14 oktober 2016 @ 22:04:
Ik heb ook weleens gehoord dat ICT'ers bij de overheid een prima plan hebben voor goede software (om die ellendige te vervangen), maar het niet doorgevoerd kan worden, omdat een stel hoge ambtenaren er geen zin in hebben, omdat 'het werkt'.
Tja, en alle faalprojecten zijn de "prima plannen" van de ICT'ers waar de hoge heren wel akkoord voor hebben gegeven.

Elk plan is prima zolang het niet uitgevoerd wordt.

Door Tweakers user Dets, zaterdag 15 oktober 2016 07:50

Een minister van ICT gaat naar mijn idee hier niet bij helpen, binnen een jaar is die de oorzaak van alle problemen. Het is een politiek speelveld waarbij (eigen)belangen, ambities en politieke beloftes groot zijn. De politiek belooft dat een wet, of aanpassing daarop, op datum x is uitgevoerd en de ICT heeft maar te volgen. En nee, dat hou je niet tegen, verkiezingen komen er aan, er moet toch even een eigen dingetje gerealiseerd worden, budgetten van lopende projecten worden gewoon gekort ten gunste van iets anders etc.
Ingrijpen in projecten is niet zo erg, maar hoe ga je aan je collega minister uitleggen dat die mooie beloftes zijn omgezet in een faalproject en dat hij/zij nu toch echt moet gaan uitleggen dat een regeling er niet (tijdig) komt. Dit doe je in een keer, daarna splitsen ze jou dit in de maag en ben je die minister die niet in staat is fatsoenlijke IT projecten te realiseren.
Dat er iets moet gebeuren lijkt me wel logisch maar een minister van ICT gaat daar niet bij helpen denk ik.

Door Tweakers user sys64738, zaterdag 15 oktober 2016 09:58

Het is grappig dat er altijd naar de overheid gekeken wordt maar in het bedrijfsleven falen minstens zoveel ICT projecten en wordt nog veel meer geld over de balk gesmeten. Maar omdat dat allemaal intern gebeurt en niet van onze belastingcenten betaald wordt, komt het niet in het nieuws.

Uiteraard betaal je debacles bij bedrijven ook gewoon zelf in de vorm van premie, lidmaatschapsgeld en/of andere kosten maar daar heb je in ieder geval zelf voor gekozen. Je kunt niet kiezen bij welk bedrijf je belasting betaalt of naar welke bedrijf je gaat als je een uitkering wilt aanvragen.

Maar goed. Het is nog steeds een erg slechte zaak dat er bij de overheid zo veel geld aan kansloze ICT projecten wordt verspild. De grootste oorzaken hiervan zijn de gigantische omvang van de projecten die ze willen doen en het feit dat er tientallen mensen aan het roer staan. En een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Er zijn bedrijven die het al keer op keer verkloot hebben, en telkens weer gevraagd worden. Of liever gezegd: door hebben hoe je die aanbestedingen binnen harkt met een scherpe aanbieding om vervolgens het project paar keer over de kop te laten gaan. Bring the money in!

Dus ja. Een CTO voor NL bv. zou helemaal geen slecht idee zijn.... maar ik zou niet graag in haar/zijn schoenen staan!

Door Tweakers user 3DDude, zaterdag 15 oktober 2016 18:41

xleeuwx schreef op vrijdag 14 oktober 2016 @ 16:58:
Het grootste probleem is dat niet iemand uit de werkvloer daar op die positie gaat zitten en wordt het iemand die net weet hoe ze mailbox werkt.
Ik heb ooit eens iemand gesproken.

En ze willen NIET dat het wordt opgelost.
Heeft een bedrijf de beste oplossing voor het probleem wordt dat niet gekozen. Want aanbesteding en niet de laagste prijs. Nee men moet de 'puinhoop in stand houden'; Want dan heeft men in de toekomst nog werk ;).

DAT is het probleem van de overheid, aanbestedingen, onkunde en ze willen niet dat IT problemen zo goed mogelijk opgelost worden. Nee men moet iets nieuws implementeren, wat ook weer problemen gaat geven op den duur, zodat de cyclus in stand blijft.

Door Tweakers user Smuey, zaterdag 15 oktober 2016 22:39

Ik denk dat een deel van de schuld van het falen van zoveel IT-projecten ook gezocht moet worden in het aanbestedingstrajct. Dat deugt namelijk van geen kant, waardoor veel grote spelers precies weten hoe ze er misbruik van kunnen maken. Dit gebeurt dan niet één keer, maar zelfs bedrijven die het in verleden herhaaldelijk hebben verkloot, worden voor een volgend project gewoon weer aan boord gehaald.

Door Tweakers user i-chat, zondag 16 oktober 2016 00:57

ik moet altijd denken aan het bestuur van een BV of NV, (private bedrijven dus), dat ondanks dat bestuur normaal onschendbaar is, plots ineens met hun prive-vermogen aansprakelijk is voor bedrijfsrisico als onbehoorlijk bestuur kan worden bewezen...

dat zou toch wat zijn, een kleine 1000 ambtenaartjes die hun huis uit worden getrapt vanwege een betuwelijn-incidentje....


doe dat een keer of 3 en elke ambenaar werkt voortaan zijn poten onder zijn lijf vandaan om goed en geoorloofd met onze belastingcentjes om te springen...

[Reactie gewijzigd op zondag 16 oktober 2016 00:58]


Door Tweakers user mashell, zondag 16 oktober 2016 01:15

ICT is veel te belangrijk en zit veel te veel verweven in de maatschappij om er een apart ministerie voor te hebben. Defensie heeft ICT, sociale zaken maar ook Verkeer. De ICT minister zou zich altijd met andermans zaken bemoeien.
Dat er incidenten zijn, duidelijk. Maar de incidenten zijn bij de overheid niet groter dan bij het bedrijfsleven eerder kleiner. Mislukte ERP projecten zijn er te over. En ook in het bedrijfleeven wordt de CIO ook niet in de directie gehaald. Door het openbaar bestuur zijn ze bij de overheid gewoon zichtbaarder.
Het grootste probleem van ICT is zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid dat de afnemer niet de juiste opdracht verstrekt, waarschijnlijk niet eens kan verstrekken. Waardoor er niet geleverd wordt wat nodig is. Vaak zijn de opdrachten ook veel te groot, hoe groter het project hoe meer er mis kan gaan. En helaas vaak ook gaat.

Door Tweakers user SPee, zondag 16 oktober 2016 10:50

Waar het ook mis gaat, is dat enkel de afnemende afdeling ervoor betaald. Enkel wanneer hun iets willen, dan is er budget om die aanpassing te doen. En niet b.v. achterstallig onderhoud op technisch gebied. "Want het werkt toch?"
Op zo'n manier is het hollen en stilstaan. Niet een langzame wandeling met telkens kleine verbeteringen. Wat je dan ook krijgt, is dat de kennis van het systeem verdwijnt als er tijdelijk geen werk is. Terwijl een jaar later weer een groep nieuwelingen aanpassingen aan het systeem gaan doen.

Door Tweakers user Brazos, zondag 16 oktober 2016 16:08

xleeuwx schreef op vrijdag 14 oktober 2016 @ 16:58:
Het grootste probleem is dat niet iemand uit de werkvloer daar op die positie gaat zitten en wordt het iemand die net weet hoe ze mailbox werkt.
Dat maakt verder niet uit, de minister zelf gaat niet de systeembeheerder uithangen, dat doen de werknemers van het ministerie.

Door Tweakers user m-vw, maandag 17 oktober 2016 07:35

Hoorde deze ochtend op BNR een herhaling van Hemmen, waarschijnlijk van vrijdag, waarin het UWV werd aangehaald.

Blijkbaar heeft Cap Gemini daar 270 miljoen verstookt zonder iets werkbaars op te leveren, waarna een klein bedrijfje met 8 man voor 4 miljoen de zooi heeft op mogen ruimen.

Door Tweakers user xatduty, maandag 17 oktober 2016 10:33

Er is al een CIO voor de overheid:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2015/01/22/hans-wanders-wordt-nieuwe-cio-rijk

Ik denk niet dat een aparte minister wat gaat toevoegen, dat zijn politieke functies, dus dat wordt iemand uit de gelederen van de VVD, CDA of PVDA zonder kennis van zaken.
mashell schreef op zondag 16 oktober 2016 @ 01:15:
Dat er incidenten zijn, duidelijk. Maar de incidenten zijn bij de overheid niet groter dan bij het bedrijfsleven eerder kleiner. Mislukte ERP projecten zijn er te over. En ook in het bedrijfleeven wordt de CIO ook niet in de directie gehaald. Door het openbaar bestuur zijn ze bij de overheid gewoon zichtbaarder.
Helemaal mee eens, In het bedrijfsleven gaat het minstens net zo vaak mis. Verschil is natuurlijk wel dat het betreffende bedrijf daar voor opdraait en bij de overheid wij met zijn allen. Daarom zou de overheid er beleid van moeten maken om successen te delen en de mislukkingen/fouten goed bestuderen om ze in de toekomst niet te maken, in elk geval de lessen mee te nemen.

Door Tweakers user codebeat, maandag 17 oktober 2016 13:49

Mnister? Wel iemand uit de praktijk graag.

Door Tweakers user Lighteye, maandag 17 oktober 2016 19:44

Mja, moet er wel verantwoordelijkheid genomen gaan worden en niet alles weglachen of in achterkamertjes stoppen. Dat is wat er mis in de laatste jaren in Den Haag.

Verder Belastingdienst: teveel incapabele mensen die er werken die vaak nog niet eens de basisfuncties van Word of Excel beheersen. En de mensen die er op contract zitten hebben vaak 1 voor het leven, bijna onmogelijk om te ontslaan.

In combinatie met de heersende cultuur daar van elkaars hand boven het hoofd houden wat betreft de onkunde; het is anders zo zielig in die situatie om die en die persoon te ontslaan omdat die anders nergens aan de bak kan...

In die zin kan ik een minister wel begrijpen en de onmacht dat zo'n persoon heeft. Er moet iemand met lef opstaan en die niet bang is om veel kritiek te krijgen (en niet bang is voor zijn of haar baantje of dat het kabinet overeind blijft) van de hogere ambtenaren en personeel van Belastingdienst.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.