Recruiters: Hoe benader je een IT-er

Door fvdberg op dinsdag 26 juli 2016 11:32 - Reacties (34)
Categorie: -, Views: 11.795

Elke IT-er kent het wel

De telefoontjes op je privé telefoon op de meest ongemakkelijke momenten, en altijd precies wanneer je:

- In een meeting zit,
- Ondersteboven in een 19" rack hangt
- Onder het designbureau van de directie secretaresse de kabels ligt te managen in de kabelgoten die er niet onder zitten want dat vond de ontwerper niet mooi.
- Midden in een escalatie zit van een heerlijk ongedocumenteerd / in 1978 ingekocht software pakket van een of andere wazige afdeling wat er spontaan mee opgehouden is en niemand van weet waar het draait of wie de support er op verleent of wie de leverancier er van is geweest.

En wanneer je na 2 uur de tijd gevonden hebt om even terug te bellen naar die 5 gemiste oproepen van een of ander ondefinieerbaar Amsterdams telefoonnummer Omdat je denkt dat het iets erg belangrijks is kom je bij een receptioniste uit van een of ander IT recruitment bedrijfje die een totaal niet recent CV op een vacaturebank gevonden hebben waar je überhaupt nooit ingeschreven hebt.

Doorverbinden kan niet, want de recruiter die belde is standaard in gesprek.

Vervolgens blijft de recruiter je dagen lang op de meest ongemakkelijke momenten bellen. Voegt je ongewenst toe op LinkedIn, en blijft je stalken met inmails., en als je hem spreekt komt ie met een functie zonder duidelijke omschrijving, en heeft hij inhoudelijk de kennis niet om überhaubt de functie in te kunnen schatten qua niveau.

Recruiters, IT-ers zijn drukke mensen en werk gaat voor privé, zeker in de baas zijn tijd!

Dat kan anders. Laten we daarom vanaf nu de volgende afspraken maken:

Stuur geen standaard onpersoonlijke mails meer! Spam gaat zo de spamfolder in.
Doe iets meer moeite en maak het persoonlijk!
En dat is meer als enkel de naam achter "Beste" aanpassen. Match je vacature bijvoorbeeld even aan het CV wat je hebt gevonden.

1 bericht via inmail is genoeg
Als het aanbod interessant is en we open staan voor een nieuwe uitdaging reageren we echt zelf terug! Hoor je binnen 1 dag niets ga dan niet vragen of we het bericht gelezen hebben,
Werk gaat voor Privé en in onze spaarzame vrije tijd hebben wij ook verplichtingen als certificaten halen en vak-gerelateerde literatuur lezen, Zijn wij ook aan het genieten van de rust of met onze hobby's bezig die echt niet altijd IT-gerelateerd zijn of zijn we weer eens ivm. onze 24/7 bereikbaarheid bij calamiteiten ons bed uit gebeld.

Een keer bellen is genoeg!
Wij bellen echt wel terug mits je een direct nummer gebruikt, echter zal dit in de namiddag zijn of anders de volgende dag

Doe inhoudelijke kennis op over de vacature die je hebt voor je er mee de markt op gaat
Niets is zo vervelend als recruiters uitleggen wat een vacature precies in houdt.of er achter komen dat ze een zware 2e lijns functie hebben waar echt een zware IT-er met zelfs de meest onmogelijek certificaten op moet, en uiteindelijk blijkt het gewoon een skilled helpdesk functie te zijn. Kom enkel met passende vacatures die aansluiten op het CV!

Kom niet met bizar hoge of lage salarisvoorstellen aan, wees gewoon markt conform
IT-ers zoeken een functie die uitdaging biedt. Uitdaging gaat voor salaris.
Een hoog salaris in combinatie met een saaie functie is echt een no-go voor een IT-er die moeite doet in het ontwikkelen van zichzelf.

Wees niet zo opdringerig
Nee = Nee, Niet opnemen = Niet bereikbaar, Geen reactie = Ook een reactie
IT-ers zijn druk, heb geduld!

Geef de naam van het bedrijf door waar je voor zoekt
Waarschijnlijk kennen we je klant al, hebben we er al mee samen gewerkt. Vaak wordt een klant heel mooi voorgeschreven, maar zodra de naam door schemert blijkt het precies die ene partij te zijn waar je nu al van kan zeggen dat het niets gaat worden. of het precies weer een partij is die in je concurrentie beding valt. Wees vanaf het eerste moment open! Voeg bijvoorbeeld de vacature bij dat mooie persoonlijke mailtje

Uitnodigen op kantoor of op gesprek bij jouw klant
Dit soort uitnodigingen zijn heel lastig in te plannen naast een 40 urige werkweek. Vrij nemen voor een gesprek waar potentieel niets uit komt is zonde. voor een freelancer is elk niet gewerkte uur minder brood op de plank. Het is geen onwil dat we af haken.

Wees creatief!
Maak gebruik van moderne mogelijkheden als Videobellen via bijvoorbeeld Skype. Zo kan je elkaar toch fysiek zien, en het kost veel minder tijd voor beide kanten.

Ook zou je een leuke sessie kunnen organiseren waarvoor je wat mensen uitnodigt. Let wel op dat je ook echt een of meer interessante vacatures hebt. Als sessie kan je denken aan bijvoorbeeld een bruikbare vak-gerelateerde training, of gewoon iets luchtigs.

Huur een BM/Valk en ga een zaterdag ochtendje zeilen. Kleine investering, maximaal resultaat.

Dit vereist overigens wel dat je weet hoe de IT werkt, en wat alles betekend, inhoud of is. Als veredelde verkoper die enkel voor de recruitment fee die een succesvolle plaatsing oplevert gaat sla je de plank geheel mis. Bouw net als wij een netwerk op en ga voor de langere termijn.

Bij deze afgesproken!

Volgende: Minister van ICT – Juist nu 10-'16 Minister van ICT – Juist nu
Volgende: Bluetooth Headset voor kantoor gebruik 06-'16 Bluetooth Headset voor kantoor gebruik

Reacties


Door Tweakers user Jogai, dinsdag 26 juli 2016 11:37

wbt #1 vind ik dit wel het toppunt:
Mocht je nou op (korte) termijn niet beschikbaar zijn en denk je: "Dat heb ik je toch onlangs laten weten?"

Dan klopt dit en ben ik dit uiteraard niet vergeten.
Hoezo standaard mail?

Door Tweakers user Puc van S., dinsdag 26 juli 2016 11:38

Wees creatief!
Zoals het algemene werk nummer bellen en je door laten verbinden via de receptie met de smoes: "Mag ik Puc even? Ik had een afspraak met hem maar kan niet komen omdat ik mijn enkel verzwikt heb!"

Door Tweakers user Ask!, dinsdag 26 juli 2016 11:39

Eens.

Al moet ik zeggen dat niet elke recruiter hetzelfde is.
Via LinkedIn krijg ik wel eens bijvoorbeeld een recruiter uit Engeland of de VS, en die maken echt een persoonlijk verhaaltje ervan.
Die betrekken mijn werkervaring erbij en die vertellen echt persoonlijk wat ze van mij verwachten en waarom ik goed bij hun zou passen.

Maar daarnaast heb je ook de "ff snel daar nog mijn standaard mailtje heen sturen" types waar ik me soms ook aan erger. Die negeer ik ook gewoon.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 juli 2016 11:39]


Door Tweakers user NightFox89, dinsdag 26 juli 2016 11:39

Recruiters gaan bij mij automatisch in de spam folder en worden aan de publieke schandpaal genageld. Heb er nog nooit een gevonden die leest of wat dan ook.

Door Tweakers user xleeuwx, dinsdag 26 juli 2016 13:21

NightFox89 schreef op dinsdag 26 juli 2016 @ 11:39:
Recruiters gaan bij mij automatisch in de spam folder en worden aan de publieke schandpaal genageld. Heb er nog nooit een gevonden die leest of wat dan ook.
Buiten dat de mails al in de spam verdwijnen, heb ik een contact in me iPhone die bevat alle nummers van de recruitement bureau's, dit contact staat op geblokkeerd :)

Door Tweakers user Pantagruel, dinsdag 26 juli 2016 13:26

In ieder vakgebied heb je wel van dit soort 'kaf onder het koren'.
Recruiters die, met de steekwoordenlijst van de opdrachtgever in de hand, je cv hebben bekeken en zich aan je opdringen met die 'niet te versmaden' kans.

Nog nooit meegemaakt dat het interessant genoeg was om op in te gaan.

Door Tweakers user Hennie-M, dinsdag 26 juli 2016 13:53

Ik heb over het algemeen ook slechte ervaringen met recruiters. Maar ik heb 1x echt een prachtfunctie bij een mooi bedrijf aangeboden gekregen. Dat was helemaal goed alleen mijn ervaring met producten van de concurrent had ik niet en dat wilde ze wel graag zien. Dus helaas geen uitnodiging gekregen.

Dus niet alles is slecht, maar veruit het meeste wel.

Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 26 juli 2016 14:01

Puc van S. schreef op dinsdag 26 juli 2016 @ 11:38:
[...]


Zoals het algemene werk nummer bellen en je door laten verbinden via de receptie met de smoes: "Mag ik Puc even? Ik had een afspraak met hem maar kan niet komen omdat ik mijn enkel verzwikt heb!"
haha, jah ik ben ook al een aantal keer gewoon op mijn werk gebeld met een excuus... Ik vind dat persoonlijk echt niet kunnen, dat stuit tegen mijn eigen fatsoensnormen in... Die maken dus meteen al geen kans meer...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 juli 2016 14:02]


Door Tweakers user NightFox89, dinsdag 26 juli 2016 14:13

xleeuwx schreef op dinsdag 26 juli 2016 @ 13:21:
[...]


Buiten dat de mails al in de spam verdwijnen, heb ik een contact in me iPhone die bevat alle nummers van de recruitement bureau's, dit contact staat op geblokkeerd :)
Haha, zo herkenbaar. Zo'n contact heb ik ook in mn iPhone staan :) En iedere recruiter die mijn bericht dat ik geen interesse heb doodleuk naast zich neerlegt komt ook in die lijst te staan :)

Maar ik blijf het moeilijk vinden om respect voor zulke mensen op te brengen. Vooral wanneer je merkt dat ze echt de ballen verstand van hebben wat ze horen te doen.
"Ja, ik heb hier een geweldig aanbod als Java ontwikkelaar voor je"
"Waar zie jij dat ik Java beheerst?"
"Je bent toch developer? Dan beheers je alles toch wat met een computer te maken heeft?"
"Nee, ik ben PHP developer"
"ja, dat zeg ik, developer"

Bye bye -_-

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 26 juli 2016 14:17

Herkenbaar. Maar ik maak het echt nog veel erger mee hoor dan dit. De huidige strategie die ze hanteren is: lomp of lekker.

Iedere keer als ik benaderd wordt is het of een ontzettend mooie vrouw of gewoon heel lomp.

Dat laatste komt vooral neer op ongevraagd de receptie van de klant bellen waar ik op dat moment werk (gevonden via LinkedIn). En dan de halve wereld aan elkaar liegen om maar doorverbonden te worden. "Nee, ik heb hem van de week nog gesproken...." of "Ja hoor, hij verwacht mijn belletje". Gelukkig hebben we een goede receptie die eerst vraagt of je die person inderdaad kent/verwacht. En ik laat ze dan altijd vrolijk die recuiter afwimpellen.... :+

Door Tweakers user plofkip, dinsdag 26 juli 2016 15:21

Hoi Stefan,
 
Zoals je weet mail ik je zo nu en dan een update van onze meest recente vacatures. Vandaag mail ik je weer even met twee hele gave functies in Wageningen en in Driebergen-Rijssenburg.
Reactie:
Hoi <RECRUITER>,

Mag ik jouw privé e-mailadres ook hebben, zodat ik je zo nu en dan een ongevraagde update kan sturen van hoe ik over recruiters denk?
Niks meer over gehoord :Y)

Door Tweakers user Dikzak, dinsdag 26 juli 2016 15:50

En ze doen altijd alsof ze bij je op de basisschool hebben gezeten en je beste vriend zijn 8)7

Door Tweakers user NLKornolio, dinsdag 26 juli 2016 15:56

Reageer eigenlijk altijd wel maar ben gelukkig alleen te vinden via LinkedIn. +-50-75 recruiters per jaar.
Ben nogal specefiek dus kan mooi 50% gelijk afwijzen aangezien ze gewoon duidelijk zijn in de klus en het functieprofiel. 45% is onduidelijk en krijgen de reactie, welk bedrijf gaat het om of dit past echt totaal niet bij mij.
5% is persoonlijk en begrijpen hun werk, een match vinden tussen twee partijen.

Als je al als recruiter het bedrijf niet wil prijs geven stop dan gewoon met zoeken.

Geef nooit je telefoonnummer zelfs niet na een match.

Door Tweakers user BugBoy, dinsdag 26 juli 2016 19:12

Jogai schreef op dinsdag 26 juli 2016 @ 11:37:
wbt #1 vind ik dit wel het toppunt:
"Mocht je nou op (korte) termijn niet beschikbaar zijn en denk je: "Dat heb ik je toch onlangs laten weten?". Hoezo standaard mail?
Ah, jij bent ook benadert door Spilberg. Nou is dat nog één van de betere clubs, want die matchen in ieder geval nog een beetje met je CV. Die jongens van Huxley is echt drama. Die sturen volgens mij echt elke vacature naar hun complete e-mailbestand.
sys64738 schreef op dinsdag 26 juli 2016 @ 14:17:
Iedere keer als ik benaderd wordt is het of een ontzettend mooie vrouw of gewoon heel lomp.
Correctie... De image op LinkedIn ziet er vaak erg goed uit. Het zou me ook niet verbazen dat ze die foto's opleuken of totaal andere foto's plaatsen. Een mooie dame is toch moeilijker weigeren.

Onbekende nummers druk ik standaard weg. Als het belangrijk is dan spreken ze de voicemail maar in. Accepteren op LinkedIn moet je al helemaal niet doen, want dan zijn je opdrachtgevers en collega's ook meteen het haasje...

Door Tweakers user sypie, woensdag 27 juli 2016 00:53

Zo kan het ook:
Goedemorgen Sypie

Mijn naam is Anoniempje en ik ben werkzaam als Corporate Recruiter binnen "een tof bedrijf" te "binnen 20 minuten te berijden". "Een tof bedrijf" is een "bedrijf" voor verschillende disciplines en wereldmarktleider in "een bepaalde industrie".

Je profiel op Linkedin viel mij onder andere positief op vanwege je ervaringen als Technisch trainer in combinatie met je opleidingsachtergrond. En daarom neem ik graag de gok en leg ik vrijblijvend (!) een vacature binnen "een tof bedrijf" aan je voor om te zien of deze interessant voor je is.

Het gaat om een rol als "Gave functie". Zie de bijlage voor meer inhoudelijke informatie omtrent deze rol binnen "een tof bedrijf".

Ben benieuwd hoe de functie in kwestie op jou overkomt, en of je daar überhaupt voor open staat? En of je geïnteresseerd bent in een overstap naar een mooie carrière bij een hightech "tof bedrijf". Innoveren staat bij ons voorop.

Voor meer informatie over ons bedrijf kun je kijken op www.websitetofbedrijf.nl of via YouTube ( http://www.tofbedrijf.nl/about-tofbedrijf/bedrijfsfilm/ ) om een indruk te krijgen.
Nogmaals ik ben heel benieuwd of je hier überhaupt voor open staat, en of bovenstaande iets voor je kan zijn!

Anoniempje
Corporate Recruiter

Door Tweakers user sbmuc, woensdag 27 juli 2016 09:35

Ask! schreef op dinsdag 26 juli 2016 @ 11:39:
Eens.

Al moet ik zeggen dat niet elke recruiter hetzelfde is.
Via LinkedIn krijg ik wel eens bijvoorbeeld een recruiter uit Engeland of de VS, en die maken echt een persoonlijk verhaaltje ervan.
Die betrekken mijn werkervaring erbij en die vertellen echt persoonlijk wat ze van mij verwachten en waarom ik goed bij hun zou passen.
Dat is voor een groot deel omdat je in Engeland en vooral de VS op een veel hogere comissie / bonus werkt. Waar bonussen in Nederland vaak maar tot 1 of 2 maand salarissen per jaar is kan het in de VS prima 100-150% boven op je normale salaris zijn.

Door Tweakers user PcDealer, woensdag 27 juli 2016 12:06

ASML?
Voegt je ongewenst toe op LinkedIn
Dat heb je zelf in de hand. Handmatig akkorderen instellen dus.

Irritant is wel dat recruiters contact opnemen en een functie hebben die totaal niet past bij de werkervaring/opleidingen/certificeringen op LinkedIn. Moet ik uitleggen dat ze hun werk niet goed hebben gedaan.

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 juli 2016 12:06]


Door Tweakers user JPD80, woensdag 27 juli 2016 14:42

NightFox89 schreef op dinsdag 26 juli 2016 @ 14:13:
[...]


Maar ik blijf het moeilijk vinden om respect voor zulke mensen op te brengen. Vooral wanneer je merkt dat ze echt de ballen verstand van hebben wat ze horen te doen.
"Ja, ik heb hier een geweldig aanbod als Java ontwikkelaar voor je"
"Waar zie jij dat ik Java beheerst?"
"Je bent toch developer? Dan beheers je alles toch wat met een computer te maken heeft?"
"Nee, ik ben PHP developer"
"ja, dat zeg ik, developer"

Bye bye -_-
Tja, zo ben ik regelmatig benaderd voor functies als ontwikkelaar. Ik ben Testspecialist.... :(

Door Tweakers user Redneckerz, woensdag 27 juli 2016 16:08

Daarom heb ik ook geen Linkedin :)

Wat kwalijker is, is dat ze simpelweg geen antwoorden geven op eventuele vragen. Dan ''hebben zij er geen tijd voor''.

Ik heb hier op Tweakers zelf laatst ook al een reactie aangewijd: Redneckerz in 'nieuws: Nederlandse werkgevers zijn verontrust over tekort aan...

Tekort aan ICTers gaat algauw als je:

- Ofwel jarenlange ervaring vraagt aan starters (Bovendien is wat je 20 jaar geleden wist vandaag de dag uit de tijd)
- Oftewel alleen maar doodstaart op certificaten en niet naar de persoon zelf.
- Oftewel recruiters inzet die zich totaal niet inlezen over de markt die ze behandelen met alle gevolgen van dien.
- Oftewel bij grote orders altijd de schuld aan de ICTers geeft terwijl het werkelijke probleem vooral onkunde en bureaucratie is (Zie Van der Steur, Cap)
- Oftewel ervaring vraagt over een heel specifiek programma wat alleen maar bij DAT bedrijf of een kleine groep bedrijven wordt gebruikt aan starters (Iemand wordt dan eigenlijk gedwongen te specialiseren in een programma wat je vrij weinig oplevert voor je CV, het is immers geen ''leidend'' programma)
- Oftewel mensen gaat afwijzen om de meest infantiele redenen, bijvoorbeeld: ''Je past perfect binnen het team, maar we prefereren liever iemand die we gelijk in het proces zonder inwerktijd kunnen dumpen gezien de bijzondere situatie waar we in verkeren''

Ik ben het inmiddels knap zat dat dit telkens de barrières zijn waar iedereen, ikzelf included, tegenaan lopen en ik denk er dan ook over na om gewoon iets anders te gaan doen en sowieso online lezingen te gaan volgen. Er is echt een algehele verandering nodig in hoe de ICT benaderd moet worden. Want zoals het nu gaat, vind ik het niet vreemd dat er zoveel mis gaat in de branche.


Laatst zag ik ook een vacature die begon met ''Bevaar jij de PHP zee'' oid. Ik liet mijn ogen toen wel even rollen :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 juli 2016 16:08]


Door Tweakers user Chloetweakers, woensdag 27 juli 2016 21:08

Erg leuk om dit te lezen als vrouwelijke recruiter. Mijn broertje liet het me net zien omdat hij weet dat het best lastig is voor mij om it'ers (java ontwikkelaars) te vinden. Ik doe zelf de werving voor een technisch bedrijf dus ben gelukkig geen recruiter voor een bureau (zou sowieso na bovenstaande hier al geen bericht meer durven plaatsen :))

Ik denk ook dat het gewoon een kwestie is van door de it'ers zelf gevonden worden omdat je gewoon zo'n mooi bedrijf bent om voor te werken. Als wervingtool gebruik ik zelf wel voornamelijk linkedin, omdat ik het idee heb dat onze vacatures zo wel meer onder de aandacht worden gebracht bij de juiste doelgroep en schoolverlaters zijn gelukkig nog blij om benaderd te worden :).
Het blijft wel gewoon lastig omdat er gewoon zoveel meer vraag is dan aanbod :'(
Als jullie tips hebben hoor ik het graag.

Door Tweakers user teunw, woensdag 27 juli 2016 23:09

Zelfs als student krijg ik nog reacties voor full-time banen, dat is ook onderdeel van lezen.
Hou daar a.u.b. ook rekening mee recruiters, een student heeft daar toch helemaal geen tijd voor?

Door Tweakers user ShellGhost, donderdag 28 juli 2016 07:58

Zodra ik in een email van een recruiter "markt conform" salaris lees, gaat de email meteen de prullenbak in.

Door Tweakers user Renegade666, donderdag 28 juli 2016 08:40

Heb er niet zoveel last van, maar een paar jaar terug kreeg ik ook eens zo'n iemand aan de lijn met een vacature voor Java dev.. Vroeg eerst maar eens hoe zij aan mij CV en nummer kwamen, dat wisten ze niet/konden ze mij niet vertellen (later bleek dat ik nog wat aan had staan bij ITbanen via tweakers).. Maar blijkbaar konden ze ook niet lezen, want ik ben geen Dev, maar een doodgewone system/netwerk beheerder.. Enja, die zijn blijkbaar niet zo spanned :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 28 juli 2016 08:40]


Door Tweakers user NepGangster, donderdag 28 juli 2016 11:40

Geweldig stuk!

Zo werd ik laatst benaderd door "bedrijf met enkel elektrische auto's".
Er zat helaas geen "elektrische auto" in de deal, maar moest wel vanuit 'het oosten' dagelijks naar Amsterdam.. What were you thinking?

Door Tweakers user Kirth, donderdag 28 juli 2016 16:00

Ook mooi als die mensen denken dat je je huidige job gaat laten vallen voor eentje die niet alleen minder betaalt, maar verwachten dat je "trainingen" gaat volgen (buiten je uren!!). "Ja maar, ervaring/kennis is ook veel waard!" Kom op zeg, als je mijn tijd in pikt, betaal je daar gewoon voor.

Meteen ook even een middenvinger naar die luie gevalletjes die een hele waslijst aan (amper relevante) functies doorgooien en doodleuk vragen of je er eens kunt tussen kijken of er niks voor jou tussen zit.

Door Tweakers user T.C, donderdag 28 juli 2016 21:55

Ask! schreef op dinsdag 26 juli 2016 @ 11:39:
Eens.

Al moet ik zeggen dat niet elke recruiter hetzelfde is.
Via LinkedIn krijg ik wel eens bijvoorbeeld een recruiter uit Engeland of de VS, en die maken echt een persoonlijk verhaaltje ervan.
Die betrekken mijn werkervaring erbij en die vertellen echt persoonlijk wat ze van mij verwachten en waarom ik goed bij hun zou passen.

Maar daarnaast heb je ook de "ff snel daar nog mijn standaard mailtje heen sturen" types waar ik me soms ook aan erger. Die negeer ik ook gewoon.
Zit zelf niet in de IT, maar in de Farmaceutische Industrie en moet zeggen:

De UK recruiters pushen harder dan de NL maar zijn beter voorbereid en weten de juiste functies te matchen.

Helaas blijven ze langer mailen en bellen.
Maar ik waardeer hun kunde enorm... maar 1 NL recruiters meegemaakt die het zelfde level minus pushen had.

Door Tweakers user terabyte, donderdag 28 juli 2016 22:50

ik krijg nooit aanbiedingen via LinkedIn van recruiters... maar dat komt omdat ik me daar niet als IT-er profileer (ben organisatieconsultant).
Echter, kreeg onlang wel een e-mail van een recruiter die mij een baan wilde aanbieden op basis van mijn code op mijn Github-repositories, daar scoor je bij mij wel punten mee!

Door Tweakers user arnovos, zaterdag 30 juli 2016 15:43

Chloetweakers schreef op woensdag 27 juli 2016 @ 21:08:

Het blijft wel gewoon lastig omdat er gewoon zoveel meer vraag is dan aanbod :'(
Als jullie tips hebben hoor ik het graag.
*knakt vingers*

Begin met het nadenken over je tools, je gewenste imago en de methode waarop je de rest van je collega recruiters ontwijkt. Er is hierover bij Tweakers een wreed uitgebreid forumtopic, waarin je veel tips en tricks kunt vinden. Wees inderdaad fundamenteel anders dan de rest (ben je bereikbaar via Twitter/Whatsapp of Snapchat als je jonge mensen zoekt?), dan krijg je snel genoeg goede kandidaten.
Dus niet hetzelfde sleepnet hanteren, niet dezelfde vaagheden over de functie roepen, niet recruiten op enkel de korte termijn. En heel belangrijk: eerst geven, daarna nemen.

De #1 klacht (zie ook dat forumtopic) is dat recruiters de vacatures en kandidaten niet matchen: developers zijn geen beheerders, Java is geen C++ en zo verder. Je moet inhoudelijk kunnen meepraten over de verschillende soorten IT-ers. "Mensen die met software werken" is bij veel recruiters synoniem aan IT-ers. Probeer dat eens met recruitment van juristen of architecten: je snapt direct waarom dat niet werkt.

Vervolgens is bij elke zoektocht de vraag wat je nu precies zoekt, waar (en hoe!) je dat zou kunnen vinden en wat die personen kan bewegen om hun huidige positie op te geven. One size does NOT fit all.
De meeste recruiters lijken te denken dat salaris, auto of bedrijfsnaam de gemiddelde werknemer veel boeien. Zolang je daarin niet gierig bent, is het zelden een issue: wel een issue zijn: reistijd, professionele uitdaging, collega's, doorgroeimogelijkehden, (na)scholing, kortom secundaire arbeidsvoorwaarden. Heeft je bedrijf dat niet op orde, vertel ze dan direct dat de zoektocht lastiger wordt.

Ear to the ground: weet wat er speelt in de business waarvoor je recruiteert en hoe de verschillende IT-ers aan hun informatie komen. Die zitten namelijk niet in dezelfde mate op Linkedin als jij. Welke vakbladen lezen ze (online), welke sites zien ze vaak., welke events bezoeken ze? Specialiseer indien mogelijk: waarom zou je geen niche kiezen, zodat je alleen developers zoekt, en geen verdwaalde vacatures voor systeembeheer krijgt? Of vice-versa.

Specifiek voor LinkedIn: bied kandidaten een volgende, volwaardige stap in de carrière aan. Vrijwel iedereen op LinkedIn vult in wat ze momenteel zijn, niet wat ze willen worden. Kandidate matchen op basis van hun LI-profiel is ze dus matchen met iets wat ze al hebben. "Zijstappers" zijn er maar weinig, en als ze er zijn dan moet je je goed realiseren dat die mensen een zijstap maken om een reden: minder intensief werk, ontslag, of andere kwaliteiten die je misschien niet zoekt voor jouw opdrachtgever.

Mocht je meer informatie willen, willen brainstormen, dan stuur me een berichtje. Of zoek me op via LinkedIn. :)

PS: ben geen recruiter, dus ook geen conculega.

Door Tweakers user incaz, maandag 1 augustus 2016 12:12

Chloetweakers schreef op woensdag 27 juli 2016 @ 21:08:

Het blijft wel gewoon lastig omdat er gewoon zoveel meer vraag is dan aanbod :'(
Als jullie tips hebben hoor ik het graag.
Ik zou zeggen: leer een vak. Word bijvoorbeeld zelf developer. Juist omdat de vraag naar developers zoveel groter is dan het aanbod is het meeste recruitmentwerk, als het al lukt, vooral misleiden, wegkapen en in het algemeen nogal kapitaalvernietiging. Jij als recruiter voegt vrijwel niks nuttigs toe aan de wereld, je ontneemt alleen maar tijd van mensen.

Tips? Doe iets anders. Word activist voor het baisinkomen, omdat je dan kunt bestaan zulke holle activiteiten te hoeven uit te voeren. Leer een vak waarbij je het idee hebt dat je iets toevoegt aan de wereld. Volg een paar cursussen over ethiek. Reflecteer op het kapitalistische systeem waarin totaal zinloos (en op systeemniveau zelfs antiproductief werk) toch blijkbaar kan groeien. Bezin eens op wat het zegt als je werk is het bedenken van manieren om voorbij iemands aangegeven grenzen te gaan, mensen lastig te vallen op manieren waarop ze niet lastig gevallen te worden, misleidende methoden te bedenken om gelezen te worden als ze dat niet willen. Voeg iets toe aan de wereld.

Door Tweakers user Supercop, dinsdag 2 augustus 2016 12:44

helaas gaat dit op korte termijn niet veranderen. De marges voor een recruiter zijn gewoon buiten proportioneel. Wij zijn op zoek naar mensen en hebben ook weleens iemand aangenomen via een recruiter. Je tikt zonder pardon 12-20k af (gaarne binnen 14 dagen betalen) terwijl jouw werknemer eigenlijk nog een proefperiode heeft van een maand....dat ga je als werkgever dus niet meer doen, tenzij je nieuwe werknemer na een maandje ervandoor gaat omdat het toch niets is geworden. We hebben zelfs gehad dat onze nieuwe werknemer binnen een maand opnieuw benaderd werd door nota bene dezelfde partij (andere recruiter) om hem elders aan te bieden.... het interesseert ze dus allemaal niet....scoren en targets halen..Heb je er zo slechts 5 per maand, heb je toch mooi een halve ton tot een ton verdiend...

Door Tweakers user incaz, dinsdag 2 augustus 2016 16:09

De oplossing lijkt me dat de werkgevers dan eens om de tafel gaan zitten om een ethische code af te spreken, en die breed bekend te maken. Dan weet ieder bedrijf dat recruiters die zich daar niet bij aansluiten niet goed genoeg zijn om goede devs te leveren, en elke dev weet dat de recruiters die zich daar niet bij aansluiten niet goed genoeg zijn om interessante functies te verspreiden.

Stel een redelijke richtlijn op, neem in elk geval een paar clausules op over hoe liegen tijdens recruitment betekent dat er geen commissie hoeft te worden afgetikt, en hoe kandidaten niet meer mogen worden benaderd binnen x tijd na aanlevering (doe dat maar ervoor: geef de dev die op zoek is naar andere functies vooral de keuzes over welke functies die wil vervolgen, maar daarna is het klaar) en flikker iedere persoon en bedrijf waar teveel klachten over zijn zonder meer uit de associatie met de ethische code.

Dan lost het probleem zichzelf echt wel op. Dit is een markt waarbij de spelers (zowel devs als werkgevers) genoeg macht hebben om de recruiters een flinke toon lager te laten zingen. Prima dat je een paar administratieve krachten hebt die het gedoe van adverteren en selecteren uit handen nemen - maar meer dan dat is het niet.

Door Tweakers user codebeat, woensdag 3 augustus 2016 19:14

Je wilt niet weten hoe fijn ik het vind dit topic te vinden. Ik heb een ontzettende hekel aan recruiters mede omdat het niet om jou gaat. Het kost ontzettend veel aandacht en dus tijd en vaak ook geld zonder resultaat.

Wat je vaak ziet is dat het om een lok-vacature gaat, laten staan van vacatures die niet meer vacant zijn. Denk je, dat is een leuke vacature en na de malle molen van het inschrijven (moet alles omschrijven in het gewenste specifieke recruiter format, formulieren invullen etc) blijkt de vacature ineens vergeven te zijn. Doel: Je laten inschrijven (kijk eens hoeveel inschrijvingen wij hebben) om daarna je te proberen te bemiddelen op een andere vacature. Gaat het niet 1,2,3 dan voor jou 10 anderen.

Wat ik ook heb meegemaakt is je op sollicitatie sturen op basis van incomplete details van de vacature (niet een kopie van de vacature maar overgetypt door recruiter), essentiële vereisten ontbraken. De recruiter denkt dan vast: "Op goed geluk, niet geschoten is altijd mis" en stuurt jou op sollicitatie. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat ze iets zoeken dat ik niet beheers, ben dus voor jan l*l op sollicitatie gegaan en heb dus kosten gemaakt dat helemaal niet had gehoeven want als ik de originele vacature onder ogen had gekregen, had ik zo kunnen aangeven dat het niets voor mij zou zijn. Je kunt begrijpen dat ik behoorlijk boos was en vroeg of de recruiter de reiskosten naar mij over wilde maken. Dat wilde ze niet maar uiteindelijk, na veel correspondentie getouwtrek, is het dan wel gelukt. Zo ga je niet met mensen om, dan is het scoren belangrijker dan het plaatsen van een persoon.

Laatste keer dat ik een recruiter sprak was er één die ook een prachtige vacature voor mij had. Op de eenvoudige vraag of hij mijn CV had gelezen kreeg twee keer geen antwoord. Na de derde keer vragen was het antwoord: "uh, eigenlijk niet nee". Okay, hoorn op de haak.

Wat je ook ziet is keyword-matching, heb je iets gedaan wat er op lijkt dan vinden je ze niet. Daarnaast is de kennis onvoldoende, bijvoorbeeld een vacature Pascal en je beheerst Delphi dan weet men niet dat Delphi ook Pascal is. Noem maar iets.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, lijst met negatieve ervaringen is eindeloos. In mijn profielen staat nu ook aangegeven dat ik géén contact wens met recruiters. Sindsdien geen enkele reactie van recruiters. Als er dan een recruiter belt dan weet je meteen dat deze je profiel niet gelezen heeft.

Verder nog na gedacht wat je eigenlijk doet wanneer een recruiter je benaderd, je geeft zomaar aan een wildvreemde al je gegevens (tot in detail) terwijl je de persoon of bedrijf niet eens kent. Wil niet meteen van het slechtste uitgaan maar daar kun je leuke dingen mee doen, bijvoorbeeld iets bestellen op jou naam etc, personalia-fishing dus met als dekmantel "recruiter zijn".

Nog een tip: Check de website en het adres met google maps en kijk waar het is en wat voor gebouw. Is het een postbus of een woonhuis, stop dan meteen. Wat je ook kunt doen is een deel van zinnen (website of uit vacature) plakken in google en kijken waar het nog meer voorkomt. Maar het beste advies is nog om deze gasten lekker in hun sop gaar te laten koken, ofwel, begin er gewoon niet aan.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 augustus 2016 19:18]


Door Tweakers user divvid, donderdag 4 augustus 2016 22:12

Ha, een herkenbaar verhaal. Mijn eerste baan had ik aan een recruiter te danken. Ik was met ze in zee gegaan omdat ik nog les van de oprichter gehad had. Prima functie. 15 jaar later zijn ze afgezakt naar het niveau van Huxley en consorten kwam ik achter. In februari kreeg ik via hun een bijna 100% passende functie en ik was ook nog eens in de markt. Top, gereageerd en maar wachten. Later bleek dat mijn cv niet eens bij de vacaturebouder was gekomen (die mij anders wel had uitgenodigd). Iedereen boos dus.

Inmiddels heb ik via mijn eigen netwerk een nieuwe uitdaging, 10 x sneller dan via welke recruiter dan ook.

Door Tweakers user basdeh, dinsdag 9 augustus 2016 13:34

Ook voor mij (als product owner) een herkenbaar verhaal. Ik werk op dit moment voor Intermediair (net als Tweakers onderdeel van de Persgroep) en wij proberen een oplossing te vinden voor dit probleem. Ik zie al een paar hele goede suggesties in deze discussie :) maar mocht je met ons mee willen denken, kijk dan eens op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1696715/0.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.